Белград. Ивица Дачич, първи заместник на министър-председателят на Сърбия и

...
Белград. Ивица Дачич, първи заместник на министър-председателят на Сърбия и
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Белград. Ивица Дачич, първи заместител на министър-председателят на Сърбия и Министър на външните работи на страната, продължи да популяризира своя „ проект за Косово “. В телевизионно изявление той изясни, че би му се желало да има разграничаване сред „ това, което е сръбско и това, което е албанско “, нормализация на връзките и отбрана на сръбската православна вяра, следвайки модела на Атон... Планът също включва основаването на Общност на сръбските общини в южната част на Косово и възръщане на „ узурпираната благосъстоятелност (на сърбите) “, съобщи Independent Balkan News Agency.
“Всички имат потребност от дълготрайно позволение на сръбско-албанския спор, което може да бъде достигнато посредством съглашение сред сърби и албанци; и двете страни ще получат и ще изгубят по нещо. Това е концепцията за компромис, учреден на историческия и етническия закон “, съобщи Дачич.
Той акцентира, че „ всичко може да бъде уредено ”.
“Моето предложение се основава на желанието на сърбите да получат нещо. Ако желаеме сърбите и Сърбия да получат нещо, би трябвало да имаме поради, че времето изтича. Но за утопичните борби, които са изгубени авансово, или за тезата, че за сърбите Косово е изгубено, имаме доста време “, акцентира Дачич.
***
Букурещ. Растежът на румънската индустриална продукция, на годишна база, е втори по величина в Европейски Съюз, написа Romania Insider, базирайки се на данни на Евростат.
Естония е записала най-голям напредък, за интервала от юни 2016 до юни 2017 година – 14,5%. Румъния е втора с 11,5%, следвана от Швеция с напредък от 8,9%.
На другия полюс са Ирландия (-8,1%) и Малта (-1,3%).
Индустриалната продукция се е нараснала с 2,6% на годишна база за Еврозоната и с 2,9% за целия съюз от 28 страни.
***
Прищина. Служител от кабинета на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност е споделил с BalkanInsight, че депутатите в Косово би трябвало да сложат завършек на политическия застой в страната, поради който няма държавно управление към този момент два месеца, откогато се организираха парламентарните избори.
От Брюксел са декларирали, че „ няма време за губене “, тъй като Прищина би трябвало да бърза с приемането на основни промени.
„ Косово няма време за губене “, са споделили от Европейски Съюз.
Парламента на Косово се провали за пети път в избирането на ръководител на Народното събрание, развой, който би способствал за установяването на ново държавно управление.
Политическият застой не разрешава на депутатите да работят по витално значими въпроси, като стопанската система и либерализацията на визовия режим с Европейски Съюз.
„ Очакваме от новото държавно управление, когато то бъде образувано, да стартира незабавно да работи по промените, свързани с върховенството на закона и стопанската система, да работи за либерализацията на визовия режим с Европейски Съюз и да стартира градивен разговор със Сърбия “, обявиха от службата по външните работи на Европейски Съюз.
„ Всичко това е доста значимо за Косово, по пътя му към Европа “, прибавиха от Брюксел.
Европейски Съюз приканва партиите в Народното събрание да работят отговорно и да изпълнят техните конституционни отговорности.
Процесът по назначение на ръководител на Народното събрание е блокиран, тъй като обединението, която завоюва болшинство в изборите, ПАН – формирана от „ Демократическата партия на Косово, ПДК, „ Съюза за бъдеще на Косово “, ААК и „ Инициатива за Косово “, НИСМА – бойкотира парламентарните сесии.
***
Атина. Докато огромните пожари изпепеляват елементи от Гърция през последните няколко седмици, държавното управление на страната наподобява в безвластие, откакто се опита да омаловажи мненията на Министъра на правораздаването Ставрос Контонис и на други членове на държавното управление, които обявиха, че пожарите са зародили в следствие от проведен проект, написа Ekathimerini.
Съветници на министър-председателя Алексис Ципрас обявиха, че пожарите, които накараха управляващите да разгласят „ изключително състояние “ на йонийския остров Закинтос и погълнаха минимум 20 жилищни здания северно от Атина, са в следствие от мощни ветрове и остаряла противопожарна инфраструктура.
Съветниците направиха своите мнения, откакто министър Контонис направи своето изявление, че пожарите на Закинтос са „ планувани “, което провокира публично неодобрение. От своя страна, от пожарната работа на Гърция обявиха, че има „ добре обосновани съмнения за машинация “.
„ Пожарът имаше 15 фронта по едно и също време на Закинтос. Ако това не е проведен проект за палеж, то кое е? “, съобщи Контонис.
Неговите изказвания бяха подкрепени от кмета на Закинтос майор Павлос Колокотсас, който съобщи, че има „ ясни индикации, че пожарът е провокиран от проведена акция за палеж “.
Палежи, свързани с незаконни градежи, постоянно са считани за причина за голям брой пожари в страната в последните години. Но, страхувайки се от отрицателна реакция от жертви на пожарите и обвинявания от страна на опозиционните партии, че държавното управление се пробва да избяга от отговорност, като популяризира теории на конспирацията, от кабинета на премиера Ципрас се пробват да омаловажат сюжета за тенденциозен палеж. Според Ekathimerini това демонстрира пукнатини в единството на държавното управление, ръководено от СИРИЗА, което го отваря за рецензии от страна на опозицията.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР