Белград и Сърбия никога няма да забравят вълната от руснаци,

...
Белград и Сърбия никога няма да забравят вълната от руснаци,
Коментари Харесай

Какво носи на сръбската икономика втората голяма вълна от руски емигранти

Белград и Сърбия в никакъв случай няма да не помнят вълната от руснаци, която безусловно нахлу в опустошената от войната страна след Октомврийската гражданска война и й вдъхнаха живот, възвърнаха я и дадоха скъп принос за развиването на сръбската просвета, архитектура и просвета като цяло.

Мнозина локални хора през днешния ден се чудят дали руснаците, които в този момент идват в Сърбия от началото на руско-украинската война, въобще наподобяват на тях, написа сръбската eKapija. Дори и да оставим настрани " съветската душа ", за която постоянно се приказва на Балканите, въпросът е на какво може да се надява сръбската страна, която ги приема с отворени прегръдки.

Новата съветска емиграция

В съпоставяне с идването на тогавашния съветски интелектуален хайлайф, през днешния ден обстановката е много по-различна, както в Сърбия, по този начин и в Русия. И Белград се пита ще види ли освен това от високите цени на наемите на недвижими парцели?

Ще има ли нова опция за развиване за сърбите, с помощта на новата съветска вълна? Или пък страната ще бъде все по-изолирана от западния свят? Експерти по интелектуален капитал и стопански разбори споделят, че в дълготраен проект притокът на руснаци в Сърбия сигурно ще бъде от изгода чисто стопански за страната, в случай че не за друго, то поради броя на хората, които са влезнали в страната.

За интервал от 7 месеца към 25 000 съветски жители към този момент са се преместили и до момента са учредени близо 800 компании с мажоритарна съветска благосъстоятелност. Те са най-вече за консултантски услуги, ИТ и търговия.

" И макар че тези компании не наемат огромен брой хора ", споделя Боян Станич от Сектора за стратегически разбори и интернационализация към Търговската камара на Сърбия (CCIS), " сигурно е ясно, че хората, които са записали компании в Сърбия, ще заплащат налози в страната и ще харчат извоюваните пари ".

Разбира се, от това ще завоюва локалната стопанска система.

" В това, което без подозрение е огромна геополитическа покруса ", сигурно има стопански благоприятни условия и изгоди за нашата страна, измежду които е увеличеното ползване ", акцентира Станич.

Хората, които идват от Русия усилват икономическата активност на цялата страна. Освен това, Сърбия има негативна демографска наклонност и това е главният вътрешен риск, който заплашва да заплаши устойчивостта на нейната стопанска система, считат локални икономисти.

Демографският проблем на Сърбия на фона на Европа

В Европа няма страна, която да се развива и да пораства стабилно, до момента в който броят на жителите й понижава. И когато хората напущат, напущат освен служащите, само че и потребителите. Ако вътрешното ползване е решителен съставен елемент на Брутният вътрешен продукт на Сърбия, а пристигналите руснаци са в същото време консуматори, освен това огромна част от тях със относително солидна покупателна дарба, изчислението е ясно - изгодата е по-голяма от негативите. Поне по този начин считат сръбските икономисти.

Почти всички страни в Европа означават негативна раждаемост, само че допълват популацията си с притока на емигранти. Ако вземем поради това, че руснаците са част от европейското население, че те елементарно се интегрират в обществото, както в обществен, по този начин и в бизнес смисъл, това е спомагателна изгода наподобява е спомагателна порза за сърбите.

Проблемът на Русия

За Русия, наред с всички други проблеми, се вижда все по-голямо " приключване на мозъци ", което лишава " ноу-хауто " на страната. Но това си е техен проблем. На този декор в Сърбия, а и в други европейски страни, наемането на висококвалифицирани специалисти е бонус.

Според политическите прогнози напрегнатите връзки сред западния свят и Русия ще продължат най-малко още 10 години, тъй че вълната от съветски емигранти ще продължи и евентуално ще става все по-голяма. И то освен в Сърбия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР