Белград и Прищина не показват много позициите си преди срещата

...
Белград и Прищина не показват много позициите си преди срещата
Коментари Харесай

Наталия Апостолова: Косово определено се стреми към форма на признание от Сърбия


Белград и Прищина не демонстрират доста позициите си преди срещата в София. Властите в Прищина обаче имат вяра за поредна среща на четири очи сред президента на Сърбия Александър Вучич и на Косово – Хашим Тачи в коридорите на срещата в София. Представителите на държавното управление и на президента, а и медиите споделят, че за тях е доста добре да вземат участие в тази среща. Много са удовлетворени, че участват там. Имат съответни проекти. Говорят за стопанска система, за съгласуваност на Балканите, каквато е и задачата на Българското председателство, съобщи специфичният делегат на БНР в Прищина Деян Йотов. Все още пред присъединяване на президента Тачи стои казусът, че някои страни-членки на Европейски съюз не признават Косово.

Българският посланик и специфичен делегат на Европейски Съюз в Косово дипломат Наталия Апостолова -един от най-влиятелните дипломати в Косово, е в непрекъснат контакт с локалните управляващи и всички общности.   За предаването „ Неделя 150 “ тя показа:

Европейски Съюз има посланичество в Косово, което е петото по величина в целия свят. Това значи, че ползите на Европейски Съюз към Косово са извънредно съществени. Моята функционалност е „ специфичен представител на Европейския съюз за Косово “. Както знаете, имаме пет страни, които към момента не са признали статут на самостоятелна страна на Косово, заради което моят мандат на специфичен представител идва от Съвета на външните министри. Представлявам ползите даже на тези пет страни, които официално имат безпристрастен статут към Косово. Оглавявам и офиса, с който, въз основата на стратегиите, които имаме с Косово, от Европейската комисия, разпределяме към 100 милиона евро годишно в тази дребна страна. Косово има население към 1,5 - 1,7 милиона души. Голяма част от популацията е диаспората, която всяка година внася извънредно огромно финансиране в Косово. Нашата роля тук е извънредно значима. Често загатвам, че всяко второ евро в Косово в действителност е платено от нас.  ЕС  е зает освен политически - аз имам мандат да поучавам държавното управление, Народното събрание и изобщо ръководството на тази страна по какъв начин по-рационално да върви по пътя към Европа - само че напълно на практика ние сме ангажирани във всички сфери на икономическия живот в Косово. Инвестираме в инфраструктура, строим пътища, учебни заведения. Ангажирани сме доста с обществената администрация …  Диспутът сред Косово и Сърбия за статута е доста огромен проблем. Най-големият проблем на косоварите сега е идентитета. Косово и косоварите към момента се пробват да намерят отговор на въпроса кои са те в действителност. Затова разговорът сред Прищина и Белград е извънредно значим.

В Косово 70 % от популацията е под 30 години. Това е един необикновен капитал!, допълни Апостолова и изрази признателност към Българското председателство, че е намерило подобаваща формула, тъй че президентът Тачи да участва на срещата в София.

„ Косово чака доста от София, само че би трябвало да бъдем реалисти какво тъкмо може Софийската среща да даде на Косово. Една от значимите тематики, която ще се дискутира ще бъде свързаността. Косово e може би една от страните на Западните балкани, която минимум се употребява от средствата за инфраструктурата и по-специално за трансевропейските. Към момента има единствено един план -  за Железопътна линия. Срещата в София, съгласно мен, ще им даде действителна оценка и визия какво, в действителност, тази дребна страна може да профитира.

Визовият режим е най-големият проблем пред жителите на Косово са визите за пътешестване в Европейски Съюз

„ Може да си визиите това население, от което 70% са под 30 години. Тези младежи не могат да пътуват, не могат да употребяват оптимално опциите за обучение в Европа или да посещават разнообразни културни места. Това е също една част от идентитета на страната.

В Косово последният аршин, с цел да отпаднат визите, е обвързван с битката с проведената престъпност и корупцията. Европейски Съюз желае да види „ практическа работа “ по тази битка, да бъдат признати съответни закони и да има действителни присъди за хора от „ огромен диаметър “, сподели тя.

Упавлението в Косово се крепи на 60-61 класа в един парламент от 120 души. Изминалата 2017 година е била от „ доста сложните “ за страната,  в която след три следващи кръга на избори Косово е останало без държавно управление за към три-четири месеца.

Диалогът с Белград за признаването на Косово е комплициран и Европейски Съюз не е фасилитатор на договарянията, показа дипломатът: 

„ Госпожа Могерини обезпечава формата, в който двамата президенти се срещат, Самите две страни - Сърбия и Косово, дефинират каква да бъде програмата на диалозите, тъй че нашата роля е по-скоро да се подкрепи разговорът сред тях. Диалогът се води от много време и виждам в Косово едно неспокойствие да се стигне до крайната точка на този разговор. Косово несъмнено се стреми към форма на самопризнание от Сърбия. Дали цялостно самопризнание, или място в Организация на обединените нации, това, несъмнено, ще бъде въпрос на договаряния. Диалогът имаше своите върхове и своите доста ниски точки. Това е обикновено, тъй като процесът е доста тежък и доста сложен. И двамата президенти започнаха вътрешен разговор в съответните страни. Вучич  много по- интензивно одобри това предизвикателство и в границите на доста месеци към този момент се води вътрешен разговор в Сърбия както с църквата, по този начин и с гражданското общество, с разнообразни учени, с политическите партии. В Косово този развой протича сякаш малко по-бавно.

Ако разговорът има позитивно позволение, това ще помогне доста страните, които не признават Косово, да премислят позицията си, уверена е Апостолова. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР