Белгийското правителство се присъедини към френско-германско-испанското партньорство Scaf, за да

...
Белгийското правителство се присъедини към френско-германско-испанското партньорство Scaf, за да
Коментари Харесай

Белгия вече инвестира в изтребители от ново поколение

Белгийското държавно управление се причисли към френско-германско-испанското партньорство Scaf, с цел да помогне за построяването на " изтребител на бъдещето ", съобщи белгийската новинарска организация Белга, представена от Българска телеграфна агенция.

Забележителното обаче е, че Белгия към този момент е поръчала 34 самолета от американския производител „ Локхийд Мартин “ (Lockheed Martin). Тези самолети скоро ще би трябвало да заменят старите F-16.

Очаква се Белгия да влага 360 млн. евро в плана Scaf от в този момент до 2030 година, което би трябвало да донесе и дълготрайни стопански изгоди за авиационната промишленост. Според Ив Делате, основен изпълнителен шеф на валонската компания по аеронавтика „ Sonaca “, за Белгия е значимо да взе участие в създаването на идващото потомство изтребители.

Въпреки че множеството белгийски политически партии са въодушевени във връзка с Scaf, Зелените са по-колебливи. В последна сметка военните вложения са сензитивна тематика за тях, защото пацифизмът е част от тяхното ДНК.

Война във въздуха

Проектът не е единствено за създаване на изтребител, а на цяла система за водене на война във въздуха. Това е и аргументът, употребен от белгийското държавно управление, с цел да изясни, че присъединяване в стадия на създаване не значи, че то ще закупи самолета, който е резултат от него.

" Това е новаторска стратегия, която ни разрешава да внедрим ноу-хау и високотехнологични нововъведения ", съобщи държавен източник пред фламандския всекидневник „ Стандард “. " Но самият аероплан е план за 20 или 30 години. Дотогава към момента можем да преглеждаме това, което е налично на пазара ".

Това, което е несъмнено, е, че изтребителите на „ Локхийд Мартин “ няма да бъдат отписани след 20-30 години. Миналият четвъртък ръководителят на белгийските военновъздушни сили генерал-майор Тиери Дюпон даде началото на доставката на първия F-35A Lightning II. Той направи това по време на посещаване на американския производител на самолети във Форт Уърт. Първият от 34-те самолета, поръчани от Белгия през 2018 година, на стойност над 3 милиарда евро, се чака да бъде доставен през декември 2023 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР