Белгийската разузнавателна служба проверява дейността на технологичния гигант Huawei, докато

...
Белгийската разузнавателна служба проверява дейността на технологичния гигант Huawei, докато
Коментари Харесай

Белгийското разузнаване включва Huawei в списъка си за наблюдение

Белгийската разследваща работа ревизира активността на софтуерния колос Huawei, до момента в който опасенията за китайски шпионаж нарастват, съгласно поверителни документи, за които оповестява Политико.

През последните месеци Държавната работа за сигурност на Белгия (VSSE) е поискала диалози с някогашни чиновници на лобистката активност на компанията в Европейски Съюз. Събирането на разследваща информация е част от дейностите на чиновниците по сигурността за деликатно изследване на това по какъв начин Китай може да употребява недържавни участници - в това число висши лобисти в брюкселския офис на Huawei - за пробутване на ползите на китайската страна и нейната комунистическа партия в Европа, обявиха хората, поискали анонимност заради чувствителността на въпроса.

Проверката на дейностите на Huawei в Европейски Съюз идва в миг, когато западните организации за сигурност бият паника за компании, свързани с Китай. На английски, нидерландски, белгийски, чешки и скандинавски чиновници, както и на функционери на Европейски Съюз, беше казано да не употребяват TikTok на служебните си телефони заради опасения, сходни на тези към Huawei, а точно, че китайското законодателство в региона на сигурността принуждава китайските софтуерни компании да предават данни.

Проверката идва и на фона на от ден на ден доказателства за въздействието на непознати страни върху процеса на взимане на решения в Европейски Съюз - събитие, което бе блестящо разкрито от неотдавнашния скандал " Катаргейт ", при който страната от Персийския залив се опита да повлияе на Брюксел посредством подкупи и дарове посредством посреднически организации. Белгийските служби за сигурност са натоварени със задачата да следят интервенциите, провеждани от задгранични участници към институциите на Европейски Съюз.

Държавната работа за сигурност отхвърли да разяснява, когато беше запитана за събирането на разследваща информация.

Говорител на Huawei съобщи, че компанията не знае за разпит на чиновници на офиса на компанията в Брюксел от страна на разследващата работа.

Служителите на белгийското разузнаване желаят да открият дали има директни връзки сред китайската страна и офиса на Huawei в Брюксел, настояват хората. Те прибавиха, че необикновен интерес съставляват представителите на Huawei, които преди този момент може да са заемали длъжности в брюкселски институции с достъп до мрежа от контакти в Европейски Съюз.

В основата на опасенията на Запада, свързани с Huawei - чието седалище е в Шънджън, Китай - стои въпросът дали компанията може да бъде употребена като инструмент, подложена на напън или инфилтрирана от китайското държавно управление, с цел да получи достъп до сериозни данни в западни страни.

Лобистките офиси на Huawei в Европейски Съюз - единият от които се намира сред постройките на Европейския парламент и Европейската комисия и Съвета, а другият - " център за бистрота на киберсигурността " наоколо до посолството на Съединени американски щати - бяха съществена лобистка мощ при образуването на политиките на Европейски Съюз през последното десетилетие. Последните корпоративни заявления слагат компанията измежду 30-те компании, които харчат най-вече за лобиране в Европейски Съюз в Брюксел, с декларирани оптимални разноски от 2,25 млн. евро годишно. През 2018 година - тъкмо при започване на геополитическата стихия, която я връхлетя - тя влезе в топ 10 на компаниите, които харчат за лобиране в Брюксел.

През последното десетилетие централата на компанията в Шънджън също е засилила контрола върху активността на офиса си в Брюксел. През 2019 година тя размени дотогавашния началник на офиса за Европейски Съюз Тони Грациано, който имаше дълъг опит в лобирането в Европейски Съюз и ръководеше брюкселския офис на Huawei от 2011 година, с Абрахам Лиу, предан на компанията човек, който се е издигнал в редиците на интернационалните ѝ интервенции. По-късно Лиу беше сменен от Тони Джин Йонг, който понастоящем е главният представител на Huawei в Европейски Съюз. Компанията също по този начин непрекъснато притегля китайски чиновници, които да подкрепят дейностите ѝ по връзки с обществеността.

Миналата година китайският телекомуникационен колос стартира да свива наличието си в Европейски Съюз, като сплоти дейностите си в Европа в районната си централа в Дюселдорф, Германия. Част от това разтърсване беше освобождението на някои от западните стратези на компанията, които през последните години работеха за отпор на възбраните и блокирането на нейното съоръжение.

Huawei непрестанно акцентира, че е самостоятелна от китайската страна. " Huawei е комерсиално сдружение ", съобщи представител. Запитан дали компанията има политика за инспекция на това кои от чиновниците ѝ са членове на Китайската комунистическа партия, представителят отговори: " Ние не питаме за политическите или религиозните убеждения на чиновниците и не се намесваме в тях. Отнасяме се еднообразно към всеки чиновник, без значение от неговата раса, пол, обществено състояние, увреждане, вяра или нещо друго. "

Едно от главните опасения, повдигнати от западните органи за сигурност през последните години, е, че Huawei като компания със седалище в Китай е обект на Закона за националното разузнаване на Пекин от 2017 година, който изисква от фирмите да " поддържат, подкрепят и сътрудничат с напъните на националното разузнаване ", както и да " пазят работните секрети на националното разузнаване, които са им известни ".

Запитан по какъв начин се оправя със законните претенции на китайското държавно управление за предаване на данни, представителят препрати към страницата с постоянно задавани въпроси на компанията по този въпрос, в която се показва " Huawei в никакъв случай не е получавала такова искане и изрично бихме отказали да го осъществим, в случай че получим такова. Huawei е самостоятелна компания, която работи само в услуга на своите клиенти. Никога не бихме създали компромис или навредили на някоя страна, организация или лице, изключително когато става въпрос за киберсигурност и отбрана на персоналните данни на потребителите.

През миналите години Huawei се сблъска с отпор от страна на белгийските служби за сигурност. През 2020 година Съветът за национална сигурност на страната наложи ограничавания върху потреблението ѝ в сериозни елементи на 5G мрежите.

Белгия - въпреки и да е дребен пазар - се смята за стратегически значима за западните съдружници поради наличието на институциите на Европейски Съюз и централата на трансатлантическия защитителен съюз НАТО.

Интересът на белгийската работа за държавна сигурност към Huawei следва възходящия интерес към интервенциите на Китай в столицата на Европейски Съюз. През 2022 година службата разгласява разследващ отчет, в който излага констатациите си по отношение на активността на подкрепяни от Китай лобисти в Брюксел. В него VSSE удря по китайската страна, че работи в " сива зона сред лобизъм, интервенция, политическо въздействие, шпионаж, икономическо изнудване и акции за дезинформация ".

В отговор на изследването китайското посолство в Белгия съобщи, че разследващите служби " оклеветяват законната и законна стопанска активност на китайските компании в Белгия, като съществено засягат репутацията им и предизвикват евентуални вреди на естественото им произвеждане и действие ".

Това не е единствено Китай. " Неправомерната интервенция, осъществена от други сили, също продължава да бъде червен байрак за VSSE ", се споделя в отчета на разследващата работа. " Неотдавнашният скандал с намесата в Европейския парламент е образец за това ".

Що се отнася до този случай, до момента белгийските управляващи са повдигнали обвинявания на няколко лица в границите на продължаващото наказателно следствие на изказванията за рушвет сред Катар и представители на Европейски Съюз, като при полицейските обиски са открити 1,5 млн. евро в брой. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР