Белгийската компания BeeOdiversity прави биомониторинг на региони в Европа и

...
Коментари Харесай

Пчели дронове

Белгийската компания BeeOdiversity прави биомониторинг на райони в Европа и Съединени американски щати, като проучва прашеца на пчелите. Инструментът дава данни за възможни замърсявания и за биоразнообразието и оказва помощ да се вземат ограничения. Съоснователите Майкъл ван Кътсем и доктор Ким Нгуен възнамеряват скоро да предложат решения на още два континента.
" Обичаме да споделяме, че сме най-големият шеф в света, тъй като имаме повече от 12 млн. чиновници. " Съоснователят и основен изпълнителен шеф на белгийската компания BeeOdiversity Майкъл ван Кътсем назовава по този начин пчелите в стотиците кошери в 11 страни, които " работят " като естествени дронове и дружно с прашеца събират скъпа информация за замърсяванията във въздуха и почвата, както и за ДНК-то на самите растения. Това разрешава на клиентите - общински управляващи и компании, да получат точна картина на екологичното положение и биоразнообразието в своя район. А дружно с колегата си доктор Ким Нгуен, който от години изследва казуса с намаляването на пчелите, двамата оферират и решения, когато би трябвало да се вземат ограничения.
Раждането на една концепция
В търсене на метод да защитят пчелите през 2012 година двамата стартират плана си с концепцията да създават мед и с част от приходите да оказват помощ на пчеларите. Скоро обаче схващат, че по този начин няма да реализират важен резултат, и вземат решение да трансформират концепцията. За това им оказва помощ и среща с отговорника по околната среда в Spadel (собственик на " Девин " в България), който им споделя какви ограничения взема компания за опазване на региона, където бутилира вода, само че споделя, че не разполагат с благонадежден инструмент за мониторинг.

" Интересното е, че тъкмо до момента в който пътувахме към срещата, Нгуен ми разказваше по какъв начин по време на докторантурата си е правел мониторинг на пестициди, тежки метали и други замърсители благодарение на пчели ", споделя Ван Кътсем. Така решението се ражда непринудено, а Spadel става първият клиент на компанията.

Инструментът, който употребяват първоначално, е много теоретичен, само че след това двамата го развиват и в този момент към този момент употребяват биомониторинг в 10 страни в Европа и в Съединени американски щати. " Това ни разрешава въз основата на данни да действаме локално, да реагираме по доста целеустремен метод, да повишим осведомеността и да ангажираме хората с идеята ", споделя Ван Кътсем.
Как работи
BeeOdiveristy има лични кошери в Белгия, само че работи интензивно и с пчеларите по места. С помощта на малко устройство всеки ден се събират проби от прашеца, който пчелите носят, и по-късно се проучват в лабораториите на компанията по особено създадена методология. " Предимството на прашеца е, че той улавя замърсяването на въздуха и почвата и че съдържа ДНК-то на растенията. Пчелите от един кошер покриват повърхност от приблизително 700 ха, с цел да се хранят. Така че те са нещо като естествени дронове, които събират проби от милиарди цветя ", изяснява Ван Кътсем. При разбора на прашеца могат да бъдат засечени всевъзможен тип селскостопански замърсители - пестициди, нитрати, ГМО, както и индустриални замърсители като тежки метали, диоксини, фурани и други Анализът разрешава също да се измерят равнището на замърсителите и въздействието им върху околната среда, да се засекат пикове и да се проследят причинителите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР