Белгия скоро може да премине към четиридневна работна седмица. С

...
Белгия скоро може да премине към четиридневна работна седмица. С
Коментари Харесай

И Белгия обмисля да въведе 4-дневна работна седмица

Белгия скоро може да премине към четиридневна работна седмица. С предлагането държавното управление желае да насърчи фирмите да вкара по-дълги работни дни по 9 и 1/2 часа. В подмяна чиновниците ще получат спомагателен почивен ден.

Според представители на Министерството на стопанската система и труда задачата на мярката е по-голяма еластичност при образуване на работния развой.

" Кризата с ковид промени коренно метода, по който работим ", разяснява представител на институцията.

Положителната настройка към концепцията пораства и към този момент има единодушие сред седемте партии, които образуват ръководещата коалиция в Белгия. Вероятно предлагането ще стане публично през уикенда, а по-късно ще бъде дискутирано със синдикатите и представителите на промишлеността.
    View this post on Instagram           
 

Потенциалната промяна на пазара на труда обаче среща и критици. " Това е просто значи по-натоварен работен ден и работещите няма да усетят никаква изгода за здравето си ", разяснява Уил Стронг, шеф на английския мозъчен концерн Autonomy. Според него чиновниците по този начин ще бъдат също толкоз, в случай че не и повече, преуморени, а работоспособността им няма да се увеличи кой знае какъв брой, пишат Euronews.

Ако бъдат признати като закон, предложенията в Белгия непосредствено ще прескочат тестoвите периоди за четиридневни работни седмици, които бяха осъществени в Испания и Исландия.

Изпитателният интервал на 4-дневната работна седмица през 2017 и 2015 година в Исландия оказа извънредно удобен резултат върху работещите. Според изследване чиновниците са били по-малко уплашени, а рискът от професионално прегаряне е намалял, без това да има отрицателен резултат върху продуктивността.
" Изумителен триумф " след опита със 7-часов работен ден
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР