Белгия ще достави на Украйна подводни безпилотни апарати и мобилни

...
Белгия ще достави на Украйна подводни безпилотни апарати и мобилни
Коментари Харесай

Белгия праща безпилотни подводници на Украйна, 100 белгийци ще обучават войниците на Киев

Белгия ще достави на Украйна подводни безпилотни апарати и мобилни лаборатории, а към 100 белгийски инструктори ще образоват украински бойци, съобщи Униан, представена от Българска телеграфна агенция.

Украинската организация цитира белгийския министър на защитата Людивин Дедондер, която споделя пред вестник " Соар ", че до три седмици в Украйна ще бъдат пратени две мобилни лаборатории.

По думите ѝ те могат да бъдат ситуирани тук-там, изумени от химическо, бактериологическо, радиологическо или нуклеарно оръжие, както и да бъдат употребявани в региони на стихийни бедствия.

В пакета са включени 10 безпилотни подводници, създадени от компанията " ECA Robotics Belgium ", които откриват мини и шпионско съоръжение. " Това са нови технологии, които доста ще оказват помощ на украинците ", споделя Дедондер пред " Соар ".

Тя прибавя, че следва украински бойци да преминат образование по управлението на стотина военни инструктори от Белгия.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски бе хазаин през днешния ден на конгрес в Киев, с цел да прокламира своята самодейност " Зърно от Украйна " за експорт на зърно за най-уязвимите от апетит и суша страни по света, съобщи Ройтерс.

По думите му самодейността демонстрира, че за Киев световната хранителна сигурност " не са единствено празни думи ". Москва твърди, че износът на зърно от Украйна през Черно море по договорката с Организация на обединените нации не доближава до нуждаещите се страни, означи Ройтерс.

Зеленски съобщи през днешния ден, че неговата страна е набрала към 150 милиона $ от повече от 20 страни и от Европейски Съюз, с цел да бъде изнесено зърно за страни като Етиопия, Йемен, Сомалия, Судан и Южен Судан.

" Планираме да изпратим минимум 60 кораба от украински пристанища за страните, изложени на най-голяма опасност от апетит и суша ", сподели той пред присъстващите, измежду които министър председателите на Белгия, Литва и Полша и президента на Унгария. Държавните глави на Германия и Франция и ръководителката на Европейската комисия произнесоха речи посредством видеовръзка.

Проявата съответствува с деня на възпоменание в Украйна за Гладомора - всеобщ апетит по виновност на сталинския режим през зимата на 1932-1933 година, когато измират милиони украинци.

Обявеният по-рано този месец от Киев проект " Зърно от Украйна " е вероятен поради издействаната благодарение на Организация на обединените нации и Турция опция за безпрепятствени доставки на украинско зърно през Черно море макар военното настъпление на Русия в Украйна.

В изявлението си френският президент Емаюнел Макрон заяви, че неговата страна е осигурила шест милиона евро за превоза и разпределението на украинско зърно в Йемен и Судан по Световната стратегия за прехраната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР