Белгия, Гърция, Италия и Полша заплашиха днес да блокират новия

...
Белгия, Гърция, Италия и Полша заплашиха днес да блокират новия
Коментари Харесай

Продължаващите разногласия в ЕС забавят одобрението на тавана на цените на газа

Белгия, Гърция, Италия и Полша заплашиха през днешния ден да блокират новия пакет от ограничения на Европейския съюз за облекчение на острия енергиен недостиг, защото са ядосани, че измежду подробните оферти не е включен таван на цените на газа, оповестиха дипломати.

Продължаващите различия сред 27-те страни от Европейски Съюз усилват вероятността министрите на енергетиката на блока да не да могат да дадат дефинитивно утвърждение за горната граница на цените по време на срещата на 24 ноември, както се очакваше.

Според четири дипломатически източника, на среща на националните пратеници към Европейския съюз четирите страни са декларирали, че желаят от Европейската комисия изцяло предложение за тавана преди 24 ноември.

В противоположен случай те няма да се съгласят с целия пакет от ограничения, които следва да бъдат утвърдени и които включват също по този начин пускане на взаимни покупки на газ от блока и ускорение на процедурите за издаване на разрешителни за възобновими енергийни източници.

Европейската комисия, която изготвя плановете на закони на Европейски Съюз за утвърждение от държавите-членки, реагира като даде обещание да показа в точния момент за разискването на 24 ноември проект за таван на цените на газа.

Но съгласно източниците, които са взели участие или са били осведомени за разискванията, които се организираха през днешния ден при закрити врата, възможностите той да бъде подготвен за утвърждение до тогава са дребни, заяви Ройтерс.

Четирите страни не могат сами да блокират съглашението. Но биха могли да го създадат, в случай че изградят по-широка коалиция измежду множеството страни от Европейски Съюз, които от месеци приканват за ограничение на цените на газа, с цел да се понижат високите пазарни цени.

Против е дребен, само че мощен лагер, воден от Германия, най-голямата стопанска система в блока, която твърди, че горната граница ще докара до риск доставчиците да бъдат отблъснати и ще понижи тласъците за понижаване на потреблението на газ.

Несъгласието отслабва отговора на Европейски Съюз на острата енергийна рецесия, обвързвана с войната на Русия против Украйна и предизвикваща рекордно висока инфлация в блока, който в този момент е изправен пред нова криза, преди да е имал време да се възвърне изцяло от пандемията от Коронавирус. /БГНЕС

Брюксел / Белгия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР