Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в

...
Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в
Коментари Харесай

Турският филмов фестивал е отменен на фона на спорове за „цензурата“

Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в бюлетина на CNN Meanwhile в Близкия изток, три пъти седмично разглеждане на най-големите истории в района.

Един от най-престижните кино фестивали в Турция беше анулиран в петък, откакто политически документален филм предизвика гнева на държавното управление.

Филмовият фестивал " Златен портокал " в Анталия, в своята 60-та година, трябваше да се организира в Анталия, на турската ривиера, от 7 до 14 октомври.

Документалният филм „ Канун Хукму “ (или „ Декретът “) за първи път беше отстранен от програмата си предходната седмица. Филмът споделя за доктор и преподавател, които са уволнени от работа след опит за прелом в Турция през 2016 година

„ Ако нашият документален филм първо бъде признат в състезанието и по-късно бъде отстранен вследствие на напън, това се назовава цензура “, сподели режисьорът на кино лентата Неджла Демирчи в X, обществената медийна платформа, известна преди като Twitter.

Прожекцията на документалния филм " Канун Хукму " беше анулирана, по-късно възобновена — и по-късно още веднъж анулирана. Прожекцията на документалния филм „ Kanun Hukmu “ беше анулирана, по-късно възобновена — и по-късно още веднъж анулирана. IMDb

Директорът на фестивала Ахмет Бояджъоглу беше представен от Hurriyet Daily News да споделя, че филмът е отстранен заради настоящо правосъдно произвеждане против един от хората, включени в него.

„ По тази причина беше решено филмът да бъде изключен от тазгодишната селекция, с цел да не се засегне правосъдният развой и безпристрастността “, сподели той.

След като доста режисьори - и журито на фестивала - стачкуваха против премахването и изтеглиха личните си филми, фестивалът в четвъртък възвърне " Kanun Hukmu " в състава си, съгласно вестника.

След това Министерството на културата и туризма на Турция отдръпна поддръжката си същия ден, съгласно Hurriyet. След това фестивалът отстрани кино лентата още един път и по-късно най-после анулира цялото събитие.

„ Съжалявам, че би трябвало да осведомявам киноманите, че отменихме тазгодишния кино фестивал в Анталия Златен портокал... заради събития отвън нашия надзор “, сподели Мухитин Бочек, кмет на Анталия, в обява на X.

Фестивалът се анулира за трети път. Прекратен е през 1979 година след възбраната на кино лентата " Yolcular " и два други и през 1980 година заради боен прелом.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отбрани премахването на документалния филм в изказване в понеделник, оповестиха локални медии.

„ Не можем да приемем насърчаването на агитация, която подкопава националния ни суверенитет, изключително под маската на изкуството “, сподели той.

След опита за прелом през 2016 година Ердоган уволни повече от 125 000 държавни чиновници и арестува повече от 110 000 души, чистка, която мнозина в интернационалната общественост нарекоха „ лов на вещици “.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР