Бележитите фамилии на Пловдив са тема на годишния календар на

...
Бележитите фамилии на Пловдив са тема на годишния календар на
Коментари Харесай

Календар на Историческия музей представя бележитите фамилии на Пловдив

Бележитите семейства на Пловдив са тематика на годишния календар на Историческия музей. Подбрани са 12 пловдивски рода, изиграли съществена роля в църковно-националните битки и построяването на български учебни заведения и църкви. Сред именитите българи, живели в Пловдив и съдействали за развиването на града, са министър-председатели, кметове, учители, лекари и юристи.

Пловдив

Идеята с годишния календар да се отдаде респект на хората, оставили диря в развиването на Пловдив, е на експертите от Историческия музей. Всеки от месеците е отдаден на обособен жанр, избрал града на тепетата за собствен дом.
Стефан Шивачев - шеф на Историческия музей в Пловдив: “Дължим на тези пловдивски семейства от началото на 19-и век това, което ние назоваваме успеха на българщината над гърцизма в Пловдив. ”
Kалендарът споделя историите на родовете Чалъкови, Чомакови, Герови, Кесякови, Гешoви, Велеганови и други като тях, посветили живота си на възхода на града и страната.
Стефан Шивачев - шеф на Историческия музей в Пловдив: “Неслучайно ние започваме календара с семейството на Чалъковци, тъй като един от бележитите откриватели на предишното на Пловдив и на България беше споделил, че без делото на Чалъковци Освобождението на България щеше да закъснее най-малко с 50 години. ”
Място в календара е отредено и за рода на Найден Геров, осъществил концепцията за българско учебно заведение в Пловдив. Сред бележитите българи в календара е и родоначалникът на книгоиздаването Христо Г. Данов.

Стефан Шивачев - шеф на Историческия музей в Пловдив:

“Христо Г. Данов е от Клисура. На него изискуем основаването на основата на новобългарското обучение.

За всички родове в календара Историческият музей в Пловдив има изключителни сбирки. Голяма част от предметите са дарени от наследници на известните семейства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР