Беларуският президент Александър Лукашенко, който миналия месец сключи сделка за

...
Беларуският президент Александър Лукашенко, който миналия месец сключи сделка за
Коментари Харесай

Пригожин се е върнал в Русия, а бъдещето на „Вагнер“ е неясно

Беларуският президент Александър Лукашенко, който предишния месец подписа договорка за преустановяване на въоръжен протест в Русия, сподели, че водачът на съветските наемници Евгений Пригожин към този момент не е в Беларус.

Лукашенко сподели на 27 юни, че Пригожин, водач на частната войска „ Вагнер “, чиито бойци превзеха за малко южния съветски град Ростов на Дон и стигнаха доста покрай Москва, е дошъл в Беларус като част от договорката, която успокои рецесията три дни по-рано.

Но Лукашенко сподели пред кореспонденти в четвъртък, че Пригожин в този момент е в Санкт Петербург, вторият максимален град в Русия, или може да се е преместил в Москва.

Той не е на територията на Беларус. “

Лукашенко също сподели, че въпросът за преместването на бойците на „ Вагнер “ в Беларус не е решен и ще зависи от желанието на Кремъл и на самата „ Вагнер “.

Неговите мнения подчертаха голямата неустановеност към изискванията и осъществяването на договорката, която постави завършек на протеста, който съгласно съветския президент Владимир Путин можеше да хвърли страната в революция.
Разследване
Руската държавна телевизия в сряда стартира яростна офанзива против Пригожин и заяви, че следствието на случилото се продължава „ пламенно “.

Лукашенко сподели, че се е съгласил да се срещне с Путин в близко бъдеще и ще разиска с него обстановката с Пригожин.

Пригожин е изцяло свободен и Путин няма да го заличи “, добави Лукашенко.

Бизнес аероплан, обвързван с Пригожин, е напуснал Санкт Петербург за Москва в сряда и се е насочил към Южна Русия в четвъртък, съгласно данните от следенето на полета, само че не е ясно дали шефът на наемниците е бил на борда.

Лукашенко сподели, че предлагането „ Вагнер “ да разположи някои от изтребителите си в Беларус – вероятност, която разтревожи прилежащите страни от НАТО – към момента е в действие.

„ Ние не строим лагери. Ние им предложихме няколко някогашни военни лагера, които са били употребявани в руско време, в това число покрай Осиповичи. Ако се съгласят. Но „ Вагнер “ има друга визия за разполагане, несъмнено, няма да ви кажа за тази визия “, добави той.

Лукашенко също сподели, че не вижда наличието на „ Вагнер “ в Беларус като риск за страната му и не има вяра, че „ Вагнер “ в миналото ще вдигне оръжие против Беларус.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР