Беларуската спринтьорка Кристина Тимановска реши да избяга, докато я караха

...
Беларуската спринтьорка Кристина Тимановска реши да избяга, докато я караха
Коментари Харесай

Баба й предупредила Кристина Тимановска да не се прибира в Беларус

Беларуската спринтьорка Кристина Тимановска реши да избяга, до момента в който я караха до летище в Токио, тъй като баба й споделила, че не е безвредно да се върне вкъщи в Беларус.

В извънредно изявление за във Варшава в четвъртък тя сподели, че фамилията й се притеснява, че ще бъде изпратена в психиатрично поделение, в случай че се върне в Беларус, и че баба й се обадила, с цел да й каже да не се връща.

" Винаги съм била надалеч от политиката, не съм подписвала никакви писма и не съм ходила на никакви митинги, не съм казвала нищо срещу държавното управление на Беларус ", сподели Кристина Тимановска.

" Аз съм състезател и не разбирах нищо в политическия живот. Опитвам се да не върша нищо друго с изключение на спорт в живота си и се пробвам да не ме разсейва политиката. "

" Може да звучи грубо поради всички ужасни неща, които се случиха в Беларус предишното лято, само че се пробвах да се вардя от това, само че всичко, което желаех, е да отида на Олимпиадата и да дам всичко от себе си ", сподели спортистката, имайки поради митингите предходната година против президента Александър Лукашенко и последвалите полицейски репресии.

 Беларуската спринтьорка Кристина Тимановска демонстрира тениска, обвързвана с олимпийските игри, с нейния девиз „ Просто желая да тичам “ след конференцията си във Варшава, Полша, в четвъртък, 5 август 2021 година
Беларуската спринтьорка Кристина Тимановска демонстрира тениска, обвързвана с олимпийските игри, с нейния девиз „ Просто желая да тичам “ след конференцията си във Варшава, Полша, в четвъртък, 5 август 2021 година
Снимка: AP/БТА

" Исках да бъда на финала и да се състезавам за медали. "

24-годишната спортистка провокира възторг в неделя, когато сподели, че треньорите, ядосани от рецензиите й към тях, са й наредили да лети от Токио до у дома. След като потърси отбрана от японската полиция, тя отлетя в сряда вместо за Беларус - в Полша.

Полша, която от дълго време подлага на критика властническото ръководство на Лукашенко и приюти доста деятели от Беларус, даде на Тимановска и нейния брачен партньор филантропични визи. Баба й остава вкъщи.

In an exclusive interview with, Belarussian Olympic sprinter Krystsina Tsimanouskaya decided to defect as she was being driven to a Tokyo airport because her grandmother told her that it wasn't safe to return home
— Reuters (@Reuters)

" Баба ми се обади, когато към този момент ме караха към летището ", сподели спортистката. " Буквално имах към 10 секунди. Тя ми се обади, всичко, което ми сподели, беше: " Моля, не се връщай в Беларус, не е безвредно ". "

" Това е, тя затвори ", сподели тя. " Бих желала да се върна в Беларус. Обичам родината си. Не съм я предала и се надявам, че ще съумея да се върна. "

" Не ме е боязън ", безапелационна е Кристина Тимановска.

Политически и " мигрантски " реакции

Напомнящото за времената на Студената война бягство на Тимановска увеличи напрежението в връзките с Минск на фона на обвинявания на Европейски Съюз към президента Александър Лукашенко, че употребява мигрантите, с цел да отвърне на европейските наказания, отбелязва Ройтерс.

Полша упрекна Беларус, че праща към границите й все по-голям брой мигранти като ответно деяние против решението на Варшава да даде леговище на Кристина Тимановска.

Полският заместник-министър на вътрешните работи Мачей Ваншик съобщи в изявление в четвъртък, че Беларус " води хибридна война против Европейския съюз благодарение на незаконните имигранти ".

През последните седмици прилежаща Литва заяви за внезапно нарастване на противозаконните пресичания на границата откъм Беларус и съобщи, че Минск докарва със самолети мигранти от чужбина и ги праща към Европейски Съюз.

" Има както млади мъже, по този начин и дами с деца. Беларус употребява тези мигранти като живи оръжия ", сподели Ваншик пред интернет медията " Телевизия в Полше ". " През последните дни се следи нарастване (на мигрантите), преглеждаме това като реакция на предоставеното леговище на беларуската спринтьорка. "

Полската гранична защита заяви, че през вчерашния ден е заловила 62-ма мигранти, най-вече иракчани, на границата с Беларус. През юли службата съобщи за Ройтерс, че за цялата 2020 година арестуваните на тази граница незаконни имигранти са били общо 114.

Ваншик сподели, че идващите напоследък мигранти са главно от Ирак и Афганистан.

По-рано от съзнателно пропускане на мигранти от страна на Беларус се оплака и Литва.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР