Бела де Поло е доктор по психология от Харвардския университет.

...
Бела де Поло е доктор по психология от Харвардския университет.
Коментари Харесай

Д-р Бела де Поло: Единакът често е по-малко самотен от женения човек

Бела де Поло е лекар по логика на психиката от Харвардския университет. От десетилетия се занимава със обществените и психическите проблеми и благоприятни условия на неженените жители на актуалните общества. Сътрудник е на програмата The Huffington Post в CNN, на вестниците The New York Times, The Wall Street Journal и Chicago Tribune, както и на сп. Time и Forbes. Автор е на бестселъра „ Нарочените единаци: Как неженените стават жертва на стандарти, стигми и неуважение и отново живеят щастливо ”. Списва и блога Living Single за уеб страницата на сп. Psychology Today. Д-р де Поло включи и „ Обекти ” в дългия си лист с влиятелни издания с това извънредно изявление.

- Животът без брак е все по-характерен за модерното общество. Какви са обществените и психическите провокации пред единаците в днешно време, доктор Де Поло?
- В Съединени американски щати и някои други страни обществото е към момента проведено основно към двойките и фамилиите. Това се отнася за църквите и другите храмове, политиката, културните събития и всекидневието. Този вид систематизиране на живота постоянно основава компликации на самотните хора. В Съединените щати да вземем за пример те имат достъп до по-малко финансови облаги и бонуси от женените. Много американци получават достъп до здравните си осигуровки посредством работодателите си. Женените чиновници могат да включат брачна половинка или брачната половинка си към здравния си проект на по-ниска цена, до момента в който единаците нямат право да създадат същото с най-важния човек в живота си, нито да бъдат включени в здравноосигурителния проект на различен. Ето за какво доста по-малко несемейни хора получават здравни осигуровки в съпоставяне със сключилите брак.

Сред другите проблеми са това, което аз назовавам самотофобия и матримания*. Самотофобията се отнася към всички способи, по които обществото постанова стандарти и стигми на неженените хора. Мнозина да вземем за пример си мислят, че в случай че останете сами „ прекомерно дълго време ”, нещо несъмнено не ви е наред. Да не забравяме и матриманията – пресиленото прославяне на сватбите и брака. Тук, в Съединените щати, има какви ли не списания, книги и телевизионни стратегии, които възвеличават женитбата и сватбения ден. Това постоянно кара неженените хора да се усещат маловажни и недооценени спрямо женените.

В други връзки обаче в днешното общество има доста повече благоприятни условия човек да живее пълноценно като единак, в сравнение с в предишното. Контролът на раждаемостта разрешава на мъжете и дамите да вършат секс, без да рискуват толкоз да провокират нежелана бременност. Позорът, обвързван с раждането на деца без брак, също е намалял (макар и да не е липсващ напълно) в груповото схващане. Да не приказваме, че дамите имат доста по-големи благоприятни условия за кариера, в сравнение с преди няколко десетилетия. Това значи, че те могат да се самоиздържат, както и да се грижат за децата си, без да им се постанова да подписват брак.

- В изследванията си постоянно употребявате термина „ единаци ”. Към кого се отнася той – към неженените хора или към тези, които по принцип нямат връзка? И каква е за вас разликата сред двете?
- Съществуват разнообразни способи, по които можем да мислим за това кой се брои за единак. Единият е юридическата формулировка, определяща, че в случай че не сте сключили легален брак, сте самотници. Според този закон може да сте единаци даже и да живеете с някого. В различен смисъл може да бъдете и това, което аз назовавам „ обществен единак ” (т.е.  не „ обществено привързан ”). Няма явен аршин за това какво тъкмо значи да си обществено привързан, само че когато двама души се възприемат от останалите като двойка – изключително в случай че дават признаци, че имат намерение да останат дружно по-дълго време – те са обществено обвързани, без значение дали са женени или не. Съществува, несъмнено, и персоналното самоопределяне – т.е. дали се чувствате сами или в двойка.

- Има ли значение дали самотникът е мъж или жена?
- В писанията на известната преса и даже в университетските писания се отделя доста повече внимание на самотните дами, в сравнение с самотните мъже. Вероятно това е по този начин, тъй като съгласно традициите бракът се възприема като ангажимент, който е изключително значим за дамите. Както самотните дами, по този начин и самотните мъже обаче стават жертва на стандарти, въпреки и от време на време разнообразни. В книгата си „ Нарочените единаци ” иронизирам точно тези стандарти.

- Много модерни научни писания „ потвърждават ”, че женените хора са по-здрави, по-богати, по-щастливи и по всякакъв начин по-прекрасни от останалите. Как бихте дали отговор на това?
- В медиите излизат купища заглавия, които допускат, че това, което казвате, е по този начин. Някога одобрявах, че проучванията в действителност отразяват истината (макар че постоянно съм се наслаждавала на живота без брак), само че най-после сама започнах интензивно да изследвам въпроса. Когато прегледах истинските писания (а освен това, което медиите използваха от тях), открих, че множеството от изказванията са мощно пресилени, а постоянно даже изцяло лъжливи – като се изключи изказванието, че женените са по-заможни – това в действителност е по този начин. В Съединени американски щати една от аргументите за това са хилядите финансови
бонуси и специфични предложения, налични единствено за сключилите брак. Всичко останало обаче са легенди. Вземете да вземем за пример щастието. Съществува едно изследване, което тече към този момент повече от 20 години. В рамките му психолозите всяка година задават на участниците въпроса до каква степен са щастливи, като при започване на опита всички доброволци са били на 16 години. При тези, които се женят, виждаме по какъв начин кривата на щастието леко се повишава към годината на сватбата. След това обаче те още веднъж стават тъкмо толкоз щастливи или нещастни, колкото са били и като единаци. И това малко увеличение на щастието се появява единствено при тези, които остават фамилни. Хората, които след време се развеждат, не демонстрират това начално нарастване в равнището на щастието.

- Какво е смисъла на секса за физическото и психическото здраве на единаците?
- Някои изследвания демонстрират, че единаците внимават повече, когато вземат ограничения да се пазят по време на секс, в сравнение с хората, които са в двойка. Когато човек отдавна е по отношение на приятеля или приятелката си, той допуска, че сътрудникът му е правилен и смъква отбраните. А постоянно той не се оказва подобен.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР