Бежанците обаче носят изключителни ценности от Изтока, опитват се да

...
Бежанците обаче носят изключителни ценности от Изтока, опитват се да
Коментари Харесай

Край на иманярските набези в Бургаско заради мигрантите?

Бежанците обаче носят изключителни полезности от Изтока, пробват се да ги пренесат в Западна Европа

Мигрантската вълна, бежанците и засиленото полицейско наличие по граничните зони са причина за внезапен спад на иманярските похищения и обири от археологически обекти в Югоизточна България. Това регистрираха археолози и историци по време на 40-та районна конференция в Бургас, а пред Euronews България началникът на Регионален исторически музей - Бургас доктор Милен Николов сподели, че поради огромното наличие на чиновници от Министерство на вътрешните работи и на „ Гранична полиция “ иманярите се изплашили и избягали. 

Заради военните дейности в Либия, Афганистан и Сирия обаче са зачестили случаите на транспорт на антики от Близкия изток към Западна Европа. 

Учените се натъкват на изключителни полезности от Изтока, установи репортерът Елена Танева. Мигрантите се пробват да ги пренесат и продадат на колекционери в Западна Европа
 Страната ни се оказа, че е на пътя на антиките от Изтока към Западна Европа, сподели  археологът доктор Стефан Бакърджиев
„ България се оказва на пътя на трафик на културни полезности, само че не на тези, които се копаят на територията на страната ни, а е вследствие на военните дейности и гражданските войни в Либия и Сирия. От тази зона на безвластие избрани сили получават извънредно огромно количество културни полезности, които се пробват да ги пренесат на Запад “, разяснява археологът доктор Стефан Бакърджиев.

Според експертите, новият сезон се обрисува да бъде забавен, само че към момента с незнайно финансиране поради политическата неустойчивост у нас. След седмица започва и подводната археологическа активност, главно към остров Свети Кирик и Юлита.

„ Проектът е обвързван с финансиране от Министерството на културата по отношение на това острова да се трансформира в международен център за изкуство. Нашите старания тази година ще бъдат съсредоточени в акваторията на созополското пристанище, където има непокътната и пристанищна акумулация от всички исторически столетия на пристанището, и остатъци от потопени праисторически селища “, съобщи морският археолог Ивелина Петкова.

Продължава подводната работа и по потъналата антична Месамбрия край пристанището на Несебър, както и и изследването на кораби, претърпели корабокрушения край Китен.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР