Бежанската криза, усещането за липса на дом и политическата нестабилност

...
Бежанската криза, усещането за липса на дом и политическата нестабилност
Коментари Харесай

Как Dirtmusic обхванаха световните кризи в един албум

Бежанската рецесия, чувството за липса на дом и политическата неустойчивост през днешния ден са измежду тематиките на албума Bu Bir Ruya на Dirtmusic, които стартират европейското си турне от София. Тази вечер (17 май) те излизат на сцената на огромната зала на клуб Mixtape 5 след 20 ч. по покана на " Аларма ".

В настоящия си вид Dirtmusic е взаимен план на трима музиканти от три разнообразни места и подиуми: Мурат Ертел от неведнъж гостувалата в България турска група Baba Zula, Хюго Рейс, някогашен член на Nick Cave & The Bad Seeds и Крис Екмън от съществувалата над 20-години американска алтърнатив рок група The Walkbouts. Името на групата идва от едноименния разказ на австралийския публицист Тим Уинтън, история за незаконен риболовец, който изгубва фамилията си, а около това и фантазиите си да стане музикант.

Под името на Dirtmusic и с други музиканти, Хюго Рейс записва три албума в Мали сред 2010-2014 година Климатът на политическа рецесия повлиява на тези албуми. " В началото на 2012 година политическата обстановка беше доста тежка, имаше принуждение по улиците, осезаемо напрежение измежду популацията и наличие на военни на всички места. Отидохме в най-лошото допустимо време и ненапълно тъй като можеше в никакъв случай повече да нямаме тази опция. Атмосферата на неопределеност се отрази директно на музиката ни ", сподели Хюго Рейс пред " Капитал " при едно от предходните си гостувания в София.

Новият албум е записан в домашното студио на Мурат Ертел в Истанбул, още веднъж надалеч от комфорта. Записите са най-вече правени през 2016 година, навръх фона на задълбочаващите се репресии на ръководството на Ердоган и безредните събития към несъстоялия се прелом в страната. Bu Bir Ruya и турнето към него също по този начин показват в групата в новия им състав.

" Можехме да направи този албум само и единствено в Истанбул. Музиката в него е като уловен миг от времето ", разяснява Хюго Рейс при настоящето си посещение. Като турчин, за Мурат Eртел тематиката е още по-деликатна. " И преди можеше да си задържан, примерно за книга или ария, само че в този момент е по-лесно за управляващите – в Турция може да те задържат поради туит или обява във Фейсбук. Всеки актьор там е наясно с ситуацията. " С титулярната си група Baba Zula той не се стреми към изключително медийно наличие или гласност точно с цел да не притегля ненужно внимание към себе си.

Въпреки въздействието на турската и арабската музика в това, което основават, те бягат от жанра " world music ". " Подобен етикет основава една " ние против тях " обстановка, в която сблъскваме запада и изтока, вместо да потърсим общите точки ", споделя още Хюго Рейс, чиято кариера след работата му с Ник Кейв се разгръща в голям брой планове, в това число в Италия и Чехия.



Преди Dirtmusic на сцената ще бъдe пробната българска група Surbahar, а след тях - електронното дуо idmt на Климент Дичев (Kliment) и Михаил Стоянов (Cinnamint).

Концертът съответствува с 10-годишнината на предаването " Аларма " по стратегия " Христо Ботев " на БНР, което е обвързвано с огромна част от по-нестандарните концерти в страната.

Билети за концерта са налични в EasyPay/EPAY GO.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР