БЕХ, включително Булгатрансгаз и Булгаргаз, са подсигурили непрекъсваемост на алтернативните

...
БЕХ, включително Булгатрансгаз и Булгаргаз, са подсигурили непрекъсваемост на алтернативните
Коментари Харесай

Николов: Доставките на газ за критичните дружества са гарантирани минимум за 1 месец

БЕХ, в това число " Булгатрансгаз " и " Булгаргаз ", са подсигурили непрекъсваемост на различните доставки на природен газ и това значи, че не следва да чакаме ограничаващ режим, съобщи на брифинг през днешния ден министърът на енергетиката Александър Николов във връзка предстоящо прекъсване на съветските газови доставки.
" С Европейска комисия оставаме в връзка и по-късно през днешния ден ще има нова експертна среща за последващи стъпки. България не е единствената страна, която поддържа тази позиция. От през вчерашния ден в същата обстановка са Полша и Литва ".

Очевидно е, че сега природният газ се употребява повече като политическо и икономическо оръжие във формат на водената война, а не в правно-търговско отношение ", означи Николов.

Министър Николов заяви и предисторията на случилото се - при започване на април е получено писмо от " Газпром износ " за метода на заплащане – на 1 април, навреме сдруженията под шапката на БЕХ, са подхванали безусловно всички нужни ограничения, с цел да се подсигурят количества. Включително прекъсване на добива от Чирен, надлежно подсигуряване на по-дълъг интервал за консумация, както и различни доставки.



Вследствие на полученото писмо е поискано правно мнение по съществуващия контракт и съответните опасности при приемане евентуално на желаното от страна на " Газпром износ ". В писмото от " Булгаргаз " до " Газпром износ " са поискани спомагателни уточнения, които да минимизират съответните опасности от попадане в несъблюдение от страна на " Булгаргаз ".

Следва второ писмо от " Газпром износ " – обяснение по заложените въпроси от наша страна няма, уточни Николов и добави:

Поискали сме правно мнение – по съществуващия контракт и отговорът на това мнение ясно аргументира опасности и евентуално изпадане в несъблюдение и нарушение глобите на Европейски Съюз към Русия ", сподели Александър Николов

" МЕ навреме осведоми и Групово дело " Енергетика " в Европейски Съюз.

Предложената от съветската страна двуетапна процедура на заплащане крие обилни опасности – на процедура бихме изгубили надзор на парите си след осъществяване на заплащане в щатски долари, както е по контракт и би било изложено на риск от нарушение на отговорностите си в следствие несъблюдение от страна на съветската банка, която би била виновна за конвертирането – превалутирането – на съответните суми в рубли.

" Булгаргаз " е дълготраен и предан сътрудник по сегашния контракт, заплащанията по него са регламентирани в щатски долари, акцентира още министърът и добави, че " недоставянето на съответните количества от страна на " Газпром износ " при явно осъществяване на всички договорни връзки и отговорности от страна на " Булгаргаз " слага " Газпром износ " в настоящо несъблюдение по съществуващия контракт за доставка на природен газ ", сподели още министърът на енергетиката.

България съблюдава общата позиция на Европейски Съюз във връзка с едностранно наложени условия, които са в контраст със съществуващия контракт и наложените в резултат на военната експанзия наказания, посочи Николов.

В правно-търговско отношение българската страна няма никакви нарушавания, добави той.

Към момента доставките за сериозните сдружения са обезпечени най-малко за 1 месец.

" България е предан сътрудник към всички прилежащи страни, България не е Русия, когато имаме опция ще оказваме помощ на всички прилежащи страни " сподели още министърът в отговор на въпрос за вероятно понижаване на преноса за Сърбия през нашата страна.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР