Беглецът от ЦРУ не подлежи на мобилизацияРуският президент Владимир Путин

...
Беглецът от ЦРУ не подлежи на мобилизацияРуският президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Едуард Сноудън стана руски гражданин с указ на Путин

Беглецът от Централно разузнавателно управление на САЩ не предстои на готовност

Руският президент Владимир Путин подписа декрет с който дава съветско поданство на някогашния Централно разузнавателно управление на САЩ и Агенцията за национална сигурност (АНС) на Съединени американски щати Едуард Сноудън, заяви Интерфакс, представен от .

Текстът на постановлението е оповестен на формалния интернет портал за правна информация. Той съдържа лист на лицата, които получават съветско поданство. Сред тях е „ Едуард Джоузеф Сноудън, роден на 21 юни 1983 година в Съединените американски щати “.

През 2013 година Сноудън изнесе медиите информация за стратегиите на американските разследващи организации за наблюдаване по света. Публикациите провокираха необятен резонанс. В Щатите той беше упрекнат задочно в шпионаж и кражба на държавно имущество. Сноудън първо избяга от Съединени американски щати в Хонконг, а по-късно в Русия.

" Приемането на съветското поданство от Сноудън поради възрастта му породи въпроса дали в този момент не може да бъде мобилизиран. Той не предстои на наборна военна работа по оповестената в Руската федерация частична готовност ", заяви пред Интерфакс неговият юрист Анатолий Кучерена.

" Съществува процедура, открита от законодателството на Руската федерация по отношение на лицата, които подлежат на наборна военна работа по отношение на частична готовност. Тъй като Едуард не е служил в съветската войска, няма процедура и опит във военната работа, той не предстои на готовност “, сподели юристът в отговор на въпрос от „ Интерфакс “.

Кучерена добави още, че брачната половинка на американеца също ще изиска съветско поданство, а синът им към този момент е руснак по рождение.

Що се отнася до реакцията на Сноудън, Кучерена съобщи: „ Разбира се, Едуард е признателен на Русия, че тя не му обърна тил в сложен за него миг и се радва, че той стана съветски жител “.

В отговор на въпроса за какво процесът на приемане на съветски паспорт лиши толкоз време, юристът означи: „ Той получи поданство на общо съображение, като извърши всички условия на законодателството на Руската федерация по отношение на поданството “.

Говорителят на съветския президент Владимир Путин Дмитрий Песков изясни по-късно, че на някогашния чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ е възложен съветски паскпорт по негово категорично изявено предпочитание. Американецът е подал документи за поданство при започване на ноември 2020 година, откакто няколко седмици по-рано беше получи право на безсрочно престояване в страната.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР