Бедственото положение в Царево беше удължено с още седмица. Водата

...
Бедственото положение в Царево беше удължено с още седмица. Водата
Коментари Харесай

Удължават със седмица бедственото положение в Царево

Бедственото състояние в Царево беше удължено с още седмица. Водата на територията на цялата община към момента не е годна за пиянство, демонстрираха пробите на РЗИ. Остава в действие и рекомендацията да не се влиза в морето. Забраната за пиянство на вода от чешмата остава във всички 12 обитаеми места в община Царево.

Пробите са взети в четвъртък и са били анализирали в събота и неделя. Според резултатите водата не е годна нито за пиянство, нито за готвене. Днес още веднъж бяха взети проби, а резултатите ще бъдат подготвени до сряда.

Освен че е доста по-мътна от естественото, в нея се съдържат бактерии и микроби. Най-голямото е наличието на ешерихия коли и колиформи в странджанското село Кости.

„ Вземаме проби, с цел да се обясни от кое място идва замърсяването, дали е компрометирано водоснабдяването. Има места, където микробиологично не е добре водата, само че множеството е мътна и това се дължи на металите в нея “, сподели доктор Георги Паздеров, шеф на РЗИ – Бургас, пред Българска национална телевизия.

Лекарите са предизвестени да наблюдават за пациенти със подозрения за инфекциозни болести. Те припомнят, че в тази обстановка преваряването на водата не взема решение казуса със замърсяването.

„ За готвенето си готвим с естествена вода. За лед, за таратори използваме на първо място минерална вода, тъй като не се знае какво става. Когато нямаш питейна вода, а тука няма водоизточник, има единствено една чешмичка на плажа, където може да се добие изворна вода, хората се тормозят “, изясни Тодор Тодоров, ресторантьор в Синеморец.

„ Справяме се мъчно, тъй като нямаме питейна вода. Един стек не стига за 4-5 индивида денем “, добави Радослав, ресторантьор в Резово.

Препоръката да не се влиза в морето в региона също остава в действие.

„ Пробите са неприятни. Днес за четвърти път взимаме проби. Трябва да кажа, че това е отвън сезонния мониторинг, който вършим “, изясни шефът на РЗИ – Бургас.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР