Бедствено положение заради големите щети обявиха 5 общини в Благоевградска

...
Бедствено положение заради големите щети обявиха 5 общини в Благоевградска
Коментари Харесай

След бедствието: Обстановката в Петрич започва да се нормализира

Бедствено състояние поради огромните вреди оповестиха 5 общини в Благоевградска област. Това са Благоевград, Симитли, Гърмен, Кресна и Петрич. Община Петрич е една от най-засегнатите, към този миг няма бедстващи хора или обитаеми места без достъп.



Почти всички къщи в квартал " Бухото " са със обилни материални вреди от бедствието в събота вечер. Хората са уплашени, а някои от тях едвам са избавили себе си и околните.

" Това беше нещо извънредно, с помощта на шанса си аз съм жив в този миг, това стана за една минута. Влезнах в къщата да мога да се преоблека и се чу огромен тропот безусловно ме избави това нещо. Вътре имахме малко дете, което се оплаши доста и съм признателен на Иван - комшията, който в най-големия дъжд го изнесе детето ", споделя Илия Георгиев, гражданин на кв. " Бухото ".



Иван Алексов се занимава със сондиране. Свлачището е лишило всички негови принадлежности, по тази причина в този момент мъчно ще се възвърне от случилото се.

" Имах елементи по двора, които ги няма, подпорната стена я няма, първият етаж е цялостен с тиня. Частите единствено са към 25 хиляди, настрана вътре перални, хладилници. С тези елементи работих, в този момент би трябвало да купуваме нови. Всеки знае, че частите не са евтини, ние се занимаваме със сондажи ", сподели Иван Алексов.

През тази седмица ще бъде изработен оглед и обстоен списък на вредите, нанесени на общинската инфраструктура, както и в парцелите на хората.

" Ние ще аплайваме в межфуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне на вредите по общинската инфрастриктура, има и процедура по която да се подкрепят и жителите, потърпевши от това наводняване ", изясни Минка Салагьорова, зам.- кмет на Петрич.

Подобно естествено злополучие хората от най-пострадалия квартал на Петрич не помнят от 60 години насам.



Репортер: Владислава Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР