Бедствено положение е обявено в цялата община Тетевензаради последствията от

...
Бедствено положение е обявено в цялата община Тетевензаради последствията от
Коментари Харесай

Бедствено положение в Тетевенско след пороя, един човек загина

Бедствено състояние е оповестено в цялата община Тетевен поради следствията от проливните дъждове. Това заяви за БНР регионалният шеф на Ловеч Георги Терзийски, който е на място в едно от най-засегнатите от бедствието села - Градежница. Бедствието лиши живота на един човек.

Според синоптични данни в региона са паднали 99 литра на квадратен метър. Сериозна е и обстановката в Глогово. Заради паднал железобетонен мост са откъснати три махали, в които живеят към 300 индивида. В момента се прави организация за доставяне на бедстващите с хранителни артикули и вероятно оказване на здравна помощ. Търсят се разновидности за обезпечаване на различен достъп до региона с АТВ-мотори и коне, добави Терзийски. Проблеми има и в селата Гложене и Черни вит, където има свлачища и наводнени пътища.

" Най-тежко потърпевши са селата Глогово и Градежница, където има наводнени къщи, прекратени телефонни връзки и разрушени мостове ", съобщи за " Хоризонт " Георги Терзийски.

" Има наранени домове, има няколко махали, които са откъснати заради разрушаването на стоманобетонен мост и има бедстващи хора в двете махали. В Гложене и в Голям Извор също има провали от наводненията. Има залети пътища. Ситуацията е тежка. Засега нямаме информация за потърпевши хора на територията на цялата област ".



По-рано стана ясно, че комисия от община Баните през днешния ден ще направи оглед на нанесените вреди след изобилната градушка, която през вчерашния ден унищожи изцяло селскостопанската продукция в няколко села на смолянската община. Огромно свлачище заплашва да опустоши две къщи в село Давидково.

" Засегнати са Давидково, Треве и Гълъбово, разчистихме пътищата, които бяха затворени: Давидково - Стърница, вторичните мрежи в Давидково и Гълъбово. За две къщи има риск и огромна заплаха, откакто свлачището пое по неговия път, тъй че от днеска ще опитаме да използван укрепителни мероприятия. Опасно е ситуацията и в Гълъбово. Има унищожена на 100 % селскостопанска продукция ", съобщи по-рано кметът на община Баните Милен Белчев.

Най-засегнати от пороя и градушката са къщите на семейство Делиеви и баба Станка след огромно активизирано свлачище, сподели кметът на Давидково Севда Чолакова.

" Те са на една улица, която пътят води за село Стърница, в края на Давидково. Живеят едно семейство и една самотна жена. Между двете къщи е свлачището. Голям шанс е, че не е повлякло една от двете къщи. Три ореха са изкоренени. Единият от тях е заклещен в едната къща. Изкоренени са няколко овошки. Стресирани сме и ние, и стопаните. Нацепени дърва - всичко е изхвърлено от къщата, пометено, и е засипана къщата под пътя, която също би трябвало да я отворим, тъй като другояче има заплаха под натиска да не се срути “.

" Такъв тътнеж не бяхме виждали и чували. Това бе нещо извънредно. Всичко е затрупано. Нямам застраховка на къщата. С 200 лв. пенсия какво да имам ", показа Веска Делиева, чиято къща е най-пострадала.

Чолакова съобщи, че на този стадий към момента не може да се реши дали ще се наложи евакуация.

" Днес отново ще създадем оглед. Достъпът до самотната жена откъм улицата е пресечен. Добре, че има пътечка от другата страна на парцела. Видяхме дамата, беше доста уплашена. Другото семейство също. Приземният им етаж е цялостен с вода ".

Къмпинг " Арапя " в община Царево се е наводнил след проливните дъждове тази заран. Водата там към този момент се оттича, а от Община Царево са изпратили екип на място, който да спомага.

В Бургас мощната стихия нанесе материални вреди, само че заплаха за популацията няма, язовирите се наблюдават непрекъснато.

Днес се чакат още превалявания, само че са взети всички превантивни ограничения, с цел да не се допусне наводняване. Почистени са речните корита в Бургас. Вследствие на бурята от нощес обаче са били запушени 10 шахти, паднали са доста клони и дървета в града. Само за 10 минути в Бургас са паднали 14 литра на квадратен метър, уточни Галина Байчева - шеф отдел " Управление при рецесии, публичен ред и сигурност ".

" Можете ли да си визиите за подобен къс интервал от време, за 10 минути, да се излее такова голямо количество дъжд. Няма по какъв начин водата да се оттече толкоз бързо. После, в комбиниране с вятъра, който в 17.55 ч. внезапно става 10-10,8 метра в секунда. След това има пориви до 90 километра в час и в комбиниране с внезапната смяна в посоката напразно, се стига до рухването на доста клони ".

Няма покачване в равнищата на язовирите . Преливниците са в положително положение, а заплаха за популацията няма, безапелационна е Байчева.

Наводнен е сектор по пътя сред Български извор и Сопот, оповестиха от АПИ. Шофьорите са предизвестени да се движат с нараснало внимание. По пътя Тетевен – Ябланица, в региона на Гложене, придвижването е в една лента заради срутване на земни маси и камъни на пътното платно.

Оранжев код за пороен дъжд, гръмотевични стихии и градушки е разгласен за 11 области на страната. Това са Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Габрово, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Сливен и Бургас. За останалата част от страната е в действие жълт код като се изключи областите Видин, Перник и Кюстендил.

През идващите дни се чака покачване на речните равнища в цялата страна, предизвестяват синоптиците от Българска академия на науките.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР