Бедствените наводнения през изминалите седмици нанесоха значителни щети в района

...
Бедствените наводнения през изминалите седмици нанесоха значителни щети в района
Коментари Харесай

Завършва възстановяването на щетите на оградата по българо-турската граница

Бедствените наводнения през миналите седмици нанесоха обилни вреди в региона на община Малко Търново, като в засегнатите региони бяха отчасти развалени и сектори от възпрепятстващото оборудване по границата с Република Турция.

Към днешна дата ремонтите на оборудването са на стадий привършване и защитата на границата се чака да се върне към естествен режим в най-скоро време, оповестиха от държавната осведомителна работа. По публични данни на Национален институт по метеорология и хидрология, падналите превалявания в региона на Малко Търново в интервала 21-30 септември са избрани като рискови. Справка на ведомството демонстрира, че в Малко Търново количеството на преваляванията за интервала е било 163,6 литра на кв. м (304% над нормалното), в региона на с. Граматиково – 314 литра на кв. м (604% над нормата, втори най-тежък дъжд в историята на станцията), в с. Кости – 148,9 литра на кв. м (249% над нормата), а в село Резово – 94,5 литра на кв. м (161% над нормата). В община Малко Търново, където поройните дъждове отнесоха пътища, земна маса и дървета, беше оповестено бедствено състояние.

Стихията е нанесла и провали върху част от възпрепятстващото оборудване по българо-турската граница. Отговорните институции са осведомени с казуса и неотложно са взели ограничения за отстраняването му. В Министерския съвет всекидневно се получава информация за обстановката и се прави нужната съгласуваност за възобновяване на оборудването и контрол на местата с риск за прекосяване, където е обезпечена денонощна жива защита. Към сегашния миг възстановителните дейности са на стадий привършване, а представители на Областната администрация в Бургас наблюдават за бързото осъществяване. Екипи на Гранична полиция дежурят в региона на засегнатите от бедствието сектори.

Ситуацията с нанесените от бедствието вреди е овладяна. Съоръжението е сериозно значим обект за сигурността както на България, по този начин и на Европа и политически спекулации по тематиката са неуместни при разрешаване на зародилия проблем.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР