Бедността е в основата на всичките ни проблеми. Това е

...
Бедността е в основата на всичките ни проблеми. Това е
Коментари Харесай

Красимир Дачев: Икономиката ни е като на бананова република

Бедността е в основата на всичките ни проблеми. Това е изкривеният тил, който би трябвало да надигнем. Защото в този момент стопанската система ни е като на банонова република – изнасяме първични материали, вместо да ги преработваме тук и се чудим за какво Брутният вътрешен продукт е толкоз дребен. Ставаме ”зелен пояс ” – да не плачем за храна и постоянно да храним кучето – това се изисква от нас. Това съобщи индустриалецът Красиимир Дачев на конференция, проведена от учени, индустриалци и общественици от „ Инициатива Единение”. Те излизат с послание към българската общност за „ Неотложните ограничения за установяване и контролиране националните цели и цели на България ".

В управлението на сдружението влизат акад. Стефан Воденичаров – ръководител на УС, Красимир Дачев – фабрикант, акад. Георги Марков, Даниела Бобева-Филипова и Цвета Маркова.

Част от тях поотделно показаха обществено възгледите си за това какво би трябвало да се направи наложително в идващите 2 години от ръководството и бизнеса, по този начин щото да „ имаме общо бъдеще в идващите 25-35 години”, съобщи учен Стефан Воденичаров.

Представителите на сдружението изложиха своите съответни хрумвания за развиването на стратегически държавни области като стопанска система, земеделие, опазване на здравето, правосъдна система,, обучение.

В региона на държавността и институционалното устройство, създателите да вземем за пример предлагат идващото приемане на бюджета на България да стане по нов Закон за държавния бюджет, в който да бъде прибавен правилото 50% от налозите и таксите да остават в общините, и това да се съчетае с централизиран надзор и доклад на резултатите от това финансиране. Също по този начин понижаване на Данък добавена стойност на 10% за книги, самун и медикаменти.

Правосъдната промяна би трябвало да започва с конституционна смяна, която да ограничи оптимално членовете на Висшия правосъден съвет, избирани от Народното събрание, считат от " Инициатива Единение ". Предлагат и възобновяване на двуинстанционната система на правосъдно произвеждане посредством сливане на районните и окръжните съдилища в 50 до 70 първоинстанционни съдилища и основаване на 9 апелативни съдилища като дефинитивна инстанция по делата. По отношение на прокуратурата упорстват за " качествена децентрализация ", която схващат като отговорност на всеки прокурор за дадения му случай и самостоятелност при решаването му.

Здравеопазването считат, че ще се усъвършенства, в случай че се анулира регистрацията на държавните и общинските лечебни заведения и на общопрактикуващите лекари по Търговския закон, ревизира се моделът на финансиране на здравната система и се вкара електронната регистрация и надзор във всички нейни детайли.

От сдружението са изготвили прецизни и способени рекомендации за всички области в публичния бранш и се надяват политиците да проявят интерес към тях.

Защото бедните у нас са доста, а „ Търпимостта на народа всеки идващ ден понижава, ние нямаме упоритости към политиката, само че се надяваме да предизвикваме и подтикнем към деяние тези, които имат”, разяснява още Красимир Дачев.

Аделина Делийска

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР