Бедните министерства и други държавни органи, в които средното заплащане

...
Бедните министерства и други държавни органи, в които средното заплащане
Коментари Харесай

Бедните министерства ще получат 251 млн. лв. за заплати със задна дата

Бедните министерства и други държавни органи, в които междинното възнаграждение на администрацията изостава, ще получат 251 млн. лева за увеличение на заплатите. Кои държавни органи какъв брой да вземат ще реши държавното управление до края на март, само че новите хонорари ще влязат в действие със задна дата от 1 януари, писа в. " Сега ".

Такива са окончателните текстове, гласувани в държавния бюджет за 2024 година Тази година в бюджета залегна растеж на заплатите единствено в министерства, за които нарастването е гласувано през 2023 година, а Народното събрание задели целеви фонд от 352,85 млн. лева за балансиране на съществуващи огромни разлики в достигнатите равнища на възнаграждение по обособените администрации. От този фонд близо 100 млн. лева са целеви за заплатите в университетите, Българска академия на науките и общинската администрация, а за разпределение сред небогати ведомства остават 250,7 млн. лева.

Не е ясно каква методика ще бъде приложена за наваксване на разликите сред равнищата на възнаграждение в администрацията. В годишния отчет за положението на администрацията за 2022 година за следващ път бе регистрирано, че сред равнищата на възнаграждение за една и съща позиция има доста огромни разлики. Докладът обаче показва единствено минимални и оптимални равнища на заплатите, които демонстрират съществуването на диспропорции, без да дава данни за съответни държавни органи.

На този декор забавни данни съдържа годишната обява на Евростат за възнагражденията на държавните чиновници. Статистиката покрива единствено централната администрация, като не са включени чиновниците на системата за сигурност. От данните излиза наяве, че след осъществени актуализации на заплатите в администрацията действителното им понижение след отчитане на инфлацията е спряло и постигнатият растеж през юли 2023 по отношение на юли 2022 година компенсира повишаването на живота.

Интересна е и сравнителната статистика по отношение на останалите държавни чиновници, като по паритет на покупателна дарба българските служители вземат най-ниското възнаграждение в Европейски Съюз след Гърция. Данните обаче не регистрират спомагателните заплащания към главната заплата, които в България не са дребни. България е на дъното по равнище на възнаграждение и отвън бранша на държавната администрация.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР