БДЖ-Пътнически превози подготвя пускането в експлоатация на всичките си 30

...
БДЖ-Пътнически превози подготвя пускането в експлоатация на всичките си 30
Коментари Харесай

БДЖ пуска всички 30 спални вагона за лятото

" БДЖ-Пътнически транспорти " приготвя стартирането в употреба на всичките си 30 спални вагона от началото на летния туристически сезон, заяви economic.bg. Става въпрос за спалните вагони, създадени по поръчка от турската компания " Тюркие вагон санайъ А.Ш.Тювасаш " и пуснати в употреба по жп мрежата на страната преди съвсем 7 години.

От 30-те турски спални вагона сега 16 са в употреба по трите съществени посоки, обслужвани от нощните влакове на компанията - София-Русе, София-Бургас и София-Варна (съответно през Горна Оряховица и през Казанлък). Други 5 вагона са в софтуерен запас - т.е. чакат в подготвеност при появяването на механически проблеми в някой от останалите да бъдат включени в съответната комбинация. 3 спални вагона се приготвят за междинен ремонт, а други 4 чакат аварийни елементи, обясниха още от жп превозвача. Сериозен проблем за 30-те вагона се оказали интеркомните уредби, чиито платки давали доста недостатъци и би трябвало да се поръчват и доставят от чужбина. От останалите два спални вагона единият е в настоящ ремонт, а другият - в карантинен интервал след химическата му обработка за дървеници.

Доставката и стартирането в употреба на 30-те турски спални вагона, вид TVS 2000, преди време се трансформира цяла авантюра за " БДЖ-Пътнически транспорти ". След социална поръчка договорът за производството им беше подписан с определения снабдител " Тюркие вагон санайъ А.Ш.Тювасаш " на 17 декември 2010 година, а общата стойност на поръчката - 32.2 млн. евро без Данък добавена стойност. Производството и доставката на вагоните се забави, вследствие на което БДЖ си удържа 7,89 млн. лева наказателна клауза от турската компания. Доставяните у нас на порции през 2012 година турски спални вагони се оказаха непригодни за употреба отвън жп мрежата на България, освен това - с значително механически проблеми. След повече от 9-месечно премахване на повредите от производителя и узаконяване на вагоните от ИА " Железопътна администрация " те бяха пуснати в употреба в средата на 2013 година Само след няколко месеца пет от тях бяха спрени отново заради механически отвод.

Освен стартирането на спалните вагони управлението на " БДЖ-Пътнически транспорти " обмисля и да възвърне услугата " транспорт на леки коли с нощните влакове до морето ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР