БДЖ – Пътнически превози ЕООД купува 16 нови електрически мотрисни

...
БДЖ – Пътнически превози ЕООД купува 16 нови електрически мотрисни
Коментари Харесай

БДЖ ще даде близо 300 млн. лева за 16 електрически мотриси

" БДЖ – Пътнически транспорти " ЕООД купува 16 нови електрически мотрисни влака на обща стойност 296 145 453 лв. с Данък добавена стойност, излиза наяве от негово съобщение в Агенцията за публични поръчки.
Освен покупката на мотрисите с нараснало равнище на комфорт за бързи влакове, се изисква и цялостна техническа поддръжка.
Изпълнителят е длъжен за своя сметка да вкара в употреба електрическите мотрисни влакове. Окончателното им приемане ще се реализира след осъществяване на стационарни функционални проби на механичното и електрическо съоръжение, устройствата и системите на всеки трен.
Част от техническите условия са мотрисите да бъдат 4 или 5 секционни с нараснал комфорт за пасажерите, секции с първа, втора класа и места за трудноподвижни лица и детски колички, видеонаблюдение, Wi-Fi и опция за кетъринг зона.
Експлоатационната скорост е 160 км/ч, като параметрите са съобразени както с моментното положение на железопътната инфраструктура, по този начин и с програмата за вложения и развиване на Директива за птиците " Национална компания железопътна инфраструктура ", се сочи в известие на БДЖ.
Основни критерии на поръчката са покупната цена на мотрисите, както и цената на тяхната поддръжка и разноските за транспорт на единица пасажер. Поръчката ще се организира на два стадия - заявление за присъединяване и подаване на механически и ценови предложения.
Очаква се новопроизведените електрически мотриси да се доставят в границите на 36 месеца от датата на сключване на контракта, а първият трен да бъде доставен 24 месеца след неговото сключване.
Процедурата е част от общия проект за възстановяване на изискванията за транспорт на пасажери и стратегическо развиване на държавните железници, включващ възобновяване на съществуващия парк и закупуване на нов преносим състав, като по този метод  дружеството ще отговори на провокациите в актуалните конкурентни условия, е посочено още в известието.

Днес бе докладван и договорът, който БДЖ подписа за ремонт и поддръжка на електрическите и дизеловите мотриси Siemens. Избраният реализатор е Alstom Transport - Румъния.
Поръчката бе за " Извършване на техническа поддръжка за 5-годишен интервал на дизелови мотрисни влакове серия 10 и електрически мотрисни влакове серии 30 и 31, благосъстоятелност на " БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД ".
През първите 6 месеца след сключване на контракта Alstom Transport ще извършат подготовка за реализиране на плануваните поправки, след което ще стартират възобновяване на няколко мотриси, които от дълго време са спрени от употреба заради извънредно тежкото им положение.
След като бъдат рехабилитирани 46-те мотриси, те ще бъдат експлоатирани безпроблемно в идващите 10 години.
Стойността по контракта, която е за осъществяване на огромната процедура, е за близо 137 млн. лева за период от 5 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР