В България в момента 70% от консумираната електроенергия е от

...
В България в момента 70% от консумираната електроенергия е от
Коментари Харесай

Над половината от произведения ток у нас вече идва от ВЕИ

В България сега 70% от употребяваната електрическа енергия е от нисковъглеродни източници, като процентът на тока, получен от възобновими източници, е 50%. По този метод страната ни се равнява на страни като Франция и Германия.

Това заяви служебният заместник-министър на енергетиката Георги Самандов по време на формалната гала по завършването на ремонтните действия на Водноелектрическа централа " Сестримо ". Тя е четвъртата ремонтирана централа в рамите на последните 13 месеца. Водноелектрическа централа " Сестримо " е част от хидроенергийната каскада " Белмекен-Сестримо-Момина клисура " - най-голямата в България. 

След сполучливото привършване на рехабилитацията на каскадата българската електроенергийна система разполага със 735 мегавата надеждно произвеждане от възобновима сила, която е сравнима с един от блоковете на АЕЦ " Козлодуй ", акцентира Самандов. " Със своята маневреност централите от каскадата над 50 години играят забележителна роля за гарантиране стабилността и гъвкавостта на електроенергийната система на България. Те обезпечават нужната електрическа енергия при пикови натоварвания ", добави той. 

Инвестицията за рехабилитацията на оборудванията от каскадата е към 20 млн. евро, а реализатор на рехабилитацията е консорциум " Кончар "   - " Бланко Рудис " (KONČAR KET - ČKD BLANSKO RUDIS).

Водноелектрическа централа " Сестримо " е второто ходило в каскадата и третата най-голяма индустриална мощ в състава на НЕК. През 2023 година централата навърши 50 години от въвеждането в употреба на първия хидроагрегат. Средното й годишно произвеждане на електрическа енергия е 291 гигаватчаса, а създадената електрическа сила от въвеждането й в употреба до сегашния миг е близо 12 милиарда киловатчаса, което е едногодишното ползване на всички битови консуматори на електрическа сила в страната. Централата е работила общо към 168 000 часа или 20 години без спиране, което приказва за надеждност и сигурност.

Във Водноелектрическа централа " Сестримо " са приключени цялостни рехабилитационни действия за малко над 4.4 млн. евро. Проектът е изпълнен в границите на грантовото съглашение за рехабилитация на хидроенергийния комплекс " Белмекен-Сестримо-Чаира " и на други системи на Водноелектрическа централа с Европейската банка за възобновяване и развиване като админ на Международния фонд за подкрепяне извеждането от употреба на блокове от АЕЦ " Козлодуй ". Общият бюджет на съглашението е 37 милиона евро, от които 70% са европейски средства, а 30% - лични средства от НЕК. 

На първото стапало на каскадата - ПАВЕЦ " Белмекен " - са конфигурирани и два генератора, работещи в помпен режим с мощ 104 MW, които могат да бъдат задействани в интервали на остатък на електрическа енергия в системата, добави Самандов. Той обърна внимание, че гъвкавостта на хидромощностите разрешава сполучливо балансиране на съмненията в системата, което прави каскадата основен съставен елемент в енергетиката на страната. При помпения режим се употребява еднакъв воден запас, което трансформира помпено-акумулиращите централи в самобитни акумулатори за зелена сила. 

Ремонтът на тежкоавариралата помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) " Чаира " върви според проекта, показаха от Министерството на енергетиката. Очаква се до края на годината единият елемент да бъде въведен в употреба. До 9 юни тече срокът за публичната поръчка за замяна на турбинната част на хидроагрегат 4. Има компании, които демонстрират интерес, увери шефът на НЕК Мартин Георгиев.

Очакванията са в края на 2025 година да има два работещи хидроагрегата от ПАВЕЦ " Чаира ". В момента на хидроагрегат 1 има специалисти от японската компания " Тошиба ", които на място вършат разбор на опциите за възобновяване. 

Националната електрическа компания (НЕК) ще разгласи социална поръчка за създаване на батерия за предпазване на електрическа енергия на площадката на Водноелектрическа централа " Въча 1 ". Това сподели изпълнителният шеф на сдружението Мартин Георгиев. Той уточни, че прогнозната стойност на поръчката е към 5 милиона лв.. Батерията е с плануван потенциал за предпазване 10 мегаватчаса. Изпълнението на плана ще продължи сред 9 и 12 месеца.

Разглеждат се разновидности за инсталирането на сходни уреди и на други водноелектрически централи на НЕК, добави Георгиев. Така хидропотенциалът им ще може да употребява по-ефективно, както и да се балансира по-добре енергийната система съгласно моментното произвеждане на сила от всички източници и потреблението.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР