Дани Кемп, Франс пресЧервените линии на Джо Байдън към израелската

...
Дани Кемп, Франс пресЧервените линии на Джо Байдън към израелската
Коментари Харесай

Размитите червени линии на Байдън и кръвопролитието в Рафах

Дани Кемп, Франс прес

Червените линии на Джо Байдън към израелската атака в Рафах се трансформират, само че президентът на Съединени американски щати е изправен пред възходящ напън да заеме по-твърда позиция след смъртоносния удар в града.

Въпреки световното отвращение от нападението, при което починаха 45 души, Белият дом настоя, че не има вяра Израел да е почнал огромна интервенция, за която Байдън предизвести.

Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност, съобщи, че Байдън е бил пореден и не е „ премествал палката “ във връзка с военната интервенция от страна на основния съдружник Израел.

Но Байдън е изправен пред мъчно балансиране както във вътрешен, по този начин и в интернационален проект във връзка с Газа, изключително в година, когато 81-годишният демократ е вкопчен в предизборна борба с Доналд Тръмп.

„ Байдън желае да наподобява корав във връзка с Рафах и в действителност се опита да бъде непоколебим с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, само че в година на избори алените му линии са все по-размити “, съобщи пред Агенция Франс Прес Колин Кларк, шеф на изследователската група „ Суфан “..

„ Мисля, че той ще продължи да трансформира тези линии, да се отклонява и да се усуква, значително в отговор на събитията на място “, добави той.

Нахлуване в Рафах

Изправен пред митинги в американски академични кампуси поради поддръжката си за Израел, Байдън съобщи по-рано този месец, че няма да достави на Израел оръжия за огромна военна интервенция в Рафах и спря пратка бомби.

Въпреки това от този момент той не е подхванал никакви дейности. В същото време Израел ускори въздушните офанзиви, израелските танкове към този момент са в централната част на Рафах. Белият дом значително се отдръпна да спори за това какво съставлява и какво не съставлява понятието " инвазия ".

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан съобщи предходната седмица, че „ няма математическа формула “ и сподели, че „ това, което ще гледаме, е дали има доста гибел и опустошения “.

Неговият сътрудник Кърби бе подложен на натоварен разпит от медиите по отношение на израелския удар, който провокира пожар в бежански лагер, а десетки цивилни починаха.

Кърби съобщи, че смъртните случаи са „ сърцераздирателни “ и „ ужасяващи “, само че още веднъж акцентира, че няма да има смяна в политиката по отношение на Израел.

„ Не сме видели да навлизат с огромни елементи, огромен брой бойци, в колони и обединения в някакъв тип координирана маневра против голям брой цели на земята “, уточни той, визирайки израелската войска.

Но в интернационален проект натискът върху Байдън, самоопределящ се за ционист, който се застъпва за Нетаняху макар дълбоките несъгласия, нараства.

Нарастват въпросите за това какъв брой дълго Съединените щати могат да толерират израелското нахлуване над Рафах, до момента в който Международният съд - висшият съд на Организация на обединените нации, в който членуват и Съединени американски щати, и Израел - подреди то да бъде прекъснато.

Балансиране

Политическият напън върху Байдън се ускорява и вкъщи.

Протести против поддръжката му за Израел обгърнаха университетските кампуси в Съединените щати, а мнозина от лявото крило на Демократическата партия също се опълчват на позицията му.

Републиканците обаче нападат Байдън за " слабата му поддръжка " за Израел, а ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Майк Джонсън предложения Нетаняху да приказва пред Конгреса.

„ Наистина е мъчно да се балансира “, сподели пред Агенция Франс Прес Гордън Грей, някогашен дипломат на Съединени американски щати, който в този момент е професор в университета „ Джордж Вашингтон “.

„ Да се промъкнеш, както явно се пробва да направи администрацията на Байдън, единствено ще разочарова гласоподавателите, които изпитват мощна заинтригуваност към този въпрос по един или различен метод “, означи специалистът.

Грей обаче има вяра, че десетилетната поддръжка на Байдън за Израел значи, че той надали ще промени позицията си, тъй като е „ рядко срещан политик, който работи от същинско разбиране, а не поради личната си електорална изгода “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР