Базираната в Хонг Конг лизингова компания China Aircraft Leasing Group

...
Базираната в Хонг Конг лизингова компания China Aircraft Leasing Group
Коментари Харесай

Китайска компания се отказа от десетки самолети

Базираната в Хонг Конг лизингова компания China Aircraft Leasing Group (CALC) разгласи, че се е договорила с Boeing да понижи поръчката си на самолети от серията В-737MAX от 92 до 66 броя. Почти 80% от клиентите на CALC са китайски (основно държавни) авиопревозвачи, като Chengdu Airlines, China Eastern Airlines и Sichuan Airlines.

Независимо от свалянето на възбраната за употреба на В-737MAX от организации като Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати (FAA) и Европейската организация по сигурност на авиопревозвачите (EASA), Администрацията на гражданската авиация на Китай (CAAC) към момента не са пристъпили към началото на процедура по узаконяването на този модел аероплан. На геополитическата сцена напрежението сред Съединени американски щати и Китай остава високо, като се има поради, че новата администрация на президента на Съединени американски щати Джо Байдън продължава с остротата си позиция, която беше прокарана от неговия предходник - Доналд Тръмп, въпреки и с смяна в акцента. Преди дни президентът на Boeing Дейвид Калхун прикани държавното управление да прави разлика сред въпросите, свързани със спазване правата на индивида в Китай и комерсиалните връзки с най-големите сътрудници.

В същото време Китай бързо се връща към равнищата на брой превозени пасажери по вътрешни линии от интервала преди началото на пандемията, самолетните компании се насочват към Европа за облекчаване потребностите на вътрешния пазар с тяснофюзелажни самолети. В средата на март Air China поръча 18 броя самолети от Airbus модел A320neo посредством дъщерното си сдружение CALC Последното има поръчки за 155 броя машини от въпросния модел. Приходите на CALC за 2020 година възлизат на 449 млн. USD и съвсем не бележи смяна по отношение на 2019-та. Чистата облага е 43 млн. USD.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР