Байдън се обръща към дипломацията от Кемп Дейвид за първата по рода си тристранна среща на върха с Япония и Южна Корея

...
Президентът Джо Байдън използва президентската резиденция в Кемп Дейвид, за
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън използва президентската резиденция в Кемп Дейвид, за да помогне с дипломатическа мисия – домакин на първата по рода си тристранна среща на върха с Япония и Южна Корея, две страни, които оставят настрана тежката история пред споделените предизвикателства пред сигурността.

Срещата на върха на Байдън с японския премиер Фумио Кишида и президента на Южна Корея Юн Сук Йол има за цел да послужи като демонстрация на сила, докато страните се борят с постоянното провокативно поведение от страна на Северна Корея. Това идва и в момент, когато президентът се стреми да задълбочи връзките със съюзници в Индо-Тихоокеанския регион на фона на опасенията за възходящ Китай.

В петък Байдън ще бъде домакин на лидерите в уединеното място за бягство в планините Катоктин в Мериленд, където те трябва да задълбочат сътрудничеството в областта на отбраната, технологиите и икономиката между трите страни, казаха висши представители на администрацията.

Лидерите ще установят годишни военни учения, включително редовни учения за балистични ракети, и ще обсъдят нови споразумения за споделяне на разузнавателна информация, казаха официални лица. Те ще предприемат стъпки за създаване на тристранна гореща линия за консултации на лидерите при кризи и ще формализират тристранната среща на върха, първата по рода си, като ежегодно събитие.

Срещата на върха няма да постигне тристранно споразумение за колективна отбрана, но ще подчертае, „че предизвикателството към която и да е от страните е предизвикателство към всички тях“, каза високопоставен служител на администрацията.

Събирането ще отбележи първия път, когато Байдън приема чуждестранни лидери в лагера в Кемп Дейвид, място на исторически дипломатически преговори за бивши президенти. Байдън ще поздрави лидерите в Кемп Дейвид в петък сутринта за тристранните срещи и се очаква те да проведат съвместна пресконференция в края на срещата.

Перспективата за тристранен напредък между страните не винаги е била даденост. Отношенията между Сеул и Токио са проследени от десетилетия на напрежение и недоверие, включително спор между двете страни относно принудителния труд от Япония по време на окупацията на Корея.

Но изправени пред постоянните ракетни заплахи от Северна Корея и военните маневри на Китай в региона, Кишида и Юн положиха големи усилия, за да загърбят тези различия, включително домакинството на среща на върха за възстановяване на оградата през март, първата по рода си от 12 години. Американски служители приписаха тази работа като ключова стъпка в циментирането на тристранното партньорство, което някога се смяташе за невъобразимо.

„Цялата стратегия на Китай се основава на предпоставката, че съюзник номер едно и номер две на Америка в региона не могат да се съберат и да застанат на една и съща страница“, каза Рам Емануел, американският посланик в Япония, в института Брукингс в сряда. Той добави, че тристранното партньорство е „основополагаща част, която променя всички изчисления“.

Преди срещата на върха Южна Корея смята, че Северна Корея подготвя изстрелване на междуконтинентална балистична ракета (ICBM) и други „провокации“ около събирането или предстоящите съвместни военни учения между САЩ и Южна Корея, които трябва да започнат следващата седмица, според South Корейски депутат, информиран от разузнавателната служба на страната.

Високопоставен представител на администрацията каза, че САЩ очакват критики и реакции от Пхенян и Пекин около срещата на върха, но каза, че фокусът на президента е върху „да се увери, че регионът знае, че това тристранно партньорство работи на ново ниво и като фундаментална сила“.

Изграждането на съюз е крайъгълен камък на външната политика на Байдън

Събирането в уединеното, гористо убежище също така ще подчертае мисията на Байдън за съживяване на съюзите след бурните четири години на неговия предшественик – ключов аргумент от кампанията на Байдън за 2020 г., която се простира и в кандидатурата му за преизбиране.

От началото на своята администрация Байдън се стреми да сближи азиатски съюзници като Япония и Южна Корея, отчасти, за да се противопостави на възходящ Китай. Първите посещения на чуждестранен лидер на Байдън в Белия дом бяха Япония и Южна Корея и той посети страните последователно през май 2022 г.

Лидерите проведоха тристранни срещи в кулоарите на миналогодишната среща на върха на НАТО в Мадрид и на G7 в Хирошима през май, но срещата в Кемп Дейвид ще бъде първата самостоятелна среща на върха за тримата лидери.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан провежда годишни срещи със своите колеги от Япония и Южна Корея, започвайки със седнала среща в Анаполис, Мериленд, по-малко от три месеца от времето на Байдън на поста.

Байдън работи за насърчаване на индивидуалните си отношения и сътрудничество с Южна Корея и Япония. Байдън и Кишида изтъкнаха усилия за укрепване на военния съюз на страната си и двамата мъже са работили в тясно сътрудничество, докато САЩ се стремят да сплотят съюзници срещу войната на Русия в Украйна.

„Не мисля, че е имало момент, в който сме били по-близки“, каза Байдън, когато се срещна с Кишида в Овалния кабинет през януари.

По време на държавно посещение за Южна Корея в Белия дом през април Байдън и Юн обявиха ново споразумение за възпиране на севернокорейската агресия, включително ангажимент на САЩ да разположат временно ядрена подводница в Южна Корея за първи път от 80-те години на миналия век.

Посещението включваше и запомнящи се лични щрихи, тъй като президентът на Южна Корея изпълни серенада на гостите на вечерята със стих от „Американски пай“. В замяна президентът подари на Юн китара, подписана от музиканта, отговорен за песента, Дон Маклийн.

Бащата на Юн Юн Ки Юнг почина във вторник, само дни преди южнокорейският президент да пътува до САЩ.

Личното убежище на президента като инструмент на външната политика

Срещата в петък в селска обстановка може да предложи възможност за задълбочаване на тези лични връзки. Високопоставен служител на администрацията каза, че фонът на Кемп Дейвид ще предаде „образи и символика със сигурност на помирение, приятелство и ново начало... символи, които Кемп Дейвид е капсулирал от дълго време“.

Разположен на около 60 мили извън Вашингтон, Кемп Дейвид се превърна в лично убежище за американски президенти, като се започне с Франклин Д. Рузвелт, който нарече територията „USS Shangri-La“. Президентът Дуайт Айзенхауер по-късно преименува територията на своя внук.

Когато не са в Белия дом или в някой от домовете си в Делауеър, Байдън и семейството му често посещават гористото място за бягство през уикендите. Но това ще отбележи първия път, когато президентът е домакин на чуждестранни лидери.

Британският министър-председател Уинстън Чърчил е първият световен лидер, посетил територията през 1943 г., срещайки се с Рузвелт, докато американският президент лови риба в един от потоците на място. Две седмици на преговори, които доведоха до Споразуменията от Кемп Дейвид, историческото мирно споразумение между Израел и Египет, се проведоха в отстъплението по време на мандата на президента Джими Картър.

Президентът Бил Клинтън се опита да постигне друга мирна сделка в Близкия изток, когато беше домакин на израелския премиер Ехуд Барак и палестинския лидер Ясер Арафат в Кемп Дейвид през 2000 г., но тези преговори в крайна сметка не успяха да постигнат споразумение.

Последният президент на САЩ, който използва територията за дипломатически срещи, беше президентът Барак Обама, който прие там лидери на държави от Персийския залив през 2015 г. Бившият президент Доналд Тръмп обмисляше да покани талибаните в Кемп Дейвид през 2019 г., но в крайна сметка се отказа от тези планове, след като групата си присвои заслугата за бомбен атентат, който уби 12 души, включително американски войник.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР