Bawaal: Еврейска група критикува сцените на Холокоста в индийския филм

...
Еврейска организация е писала на Amazon Prime с искане услугата
Коментари Харесай

Еврейска организация е писала на Amazon Prime с искане услугата за стрийминг да премахне боливудския филм Bawaal от своята платформа заради неговото „нечувствително изображение“ на Холокоста.

Центърът "Симон Визентал" казва, че филмът омаловажава "страданието и систематичното убийство на милиони".

Много в Индия също критикуват филма за начина, по който използва Холокоста в романтичната драма.

Но актьорският състав и режисьорът нарекоха критиката неоправдана.

Откакто филмът беше пуснат в Prime Video миналия петък, кинокритиците и зрителите критикуваха някои сцени и диалози, които правят паралел между любовната история на главните герои и Холокоста.

Във филма участват Varun Dhawan и Janhvi Kapoor в главните роли като наскоро женена двойка, пътуващи из Европа.

Той е учител по история и целта му е да направи ролки в Instagram, за да преподава на учениците си за Втората световна война, а тя се надява да направи последен опит да спаси пропадащия им брак.

Филмът не получи много положителни отзиви от критиците посочват, че използването на изображения и диалог на Холокоста е лош вкус.

В една сцена Хитлер е използван като метафора за описване на човешката алчност, като героят, изигран от Капур, казва: „Всички сме малко като Хитлер, нали?“

В друг случай тя казва, че „всяка връзка минава през техния Аушвиц“ – препратка към най-големия лагер на смъртта в нацистка Германия, където са убити почти милион евреи.

В пресъздаване на ужасите в лагер, двойката, облечена в раирани дрехи, е поставена в газова камера, където е заобиколена от хора, които крещят и се задушават.

Във вторник еврейската правозащитна организация Център "Саймън Визентал" също се присъедини към критиките - тя каза в изявление, че Аушвиц не трябва да се използва като метафора, тъй като е „типичен пример за способността на човека за зло“.

„Като главният герой в този филм заявява, че „Всяка връзка минава през техния Аушвиц“, Нитеш Тивари [режисьорът] тривиализира и унижава паметта на шест милиона убити евреи и милиони други, които са страдали в ръцете на геноцидния режим на Хитлер", се казва в изявлението.

„Ако целта на режисьора е била да спечели PR [публичност] за своя филм, като според съобщенията е заснел фантастична поредица в нацисткия лагер на смъртта, той е успял“, се добавя в него.

В изявлението също така се иска от Amazon Prime да „спре монетизирането" на филма и незабавно да го премахне от платформата си.

Въпреки че създателите на филма все още не са отговорили на изявлението, Dhawan каза в по-ранно интервю по време на промоционалното турне на филма, че хората се обиждат от малките неща във филмите на хинди, но са склонни да дайте повече свобода на действие на английските филми.

Режисьорът Нитеш Тивари беше казал, че филмите не трябва да се гледат с „лупа“, защото тогава „ще откриете проблеми с всяко създадено произведение“.

BBC News India вече е в YouTube. Щракнете тук, за да се абонирате и да гледате нашите документални филми, обяснения и функции.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР