Батерията на моя телефон издава данни за мен? За съжаление, да! Забравете

...
Батерията на моя телефон издава данни за мен?
За съжаление, да!
Забравете
Коментари Харесай

Следят ви по батерията на телефона

Батерията на моя телефон издава данни за мен?

За страдание, да!

Забравете за суперкукита, зловредни приложения и злотворен код! Батерията на вашия телефон е всичко, което е належащо, с цел да се следи вашата интензивност онлайн.

През 2015 откриватели от Университета Станфорд демонстрираха нов способ за следене местоположението на потребителите с акуратност до 90%, като измерваха потреблението на батерията на телефона за избрани интервали от време.

Най-новите достижения в тази област са евентуално доста по-опасни за персоналния живот на потребителите. Двама откриватели в региона на сигурността,  Стив Енгълхард и Арвинд Нараянан, от Университета Принстън, са разгласили публикация, в която разказват по какъв начин статусът на батерията на телефона към този момент е бил употребен с цел да се наблюдават визитите на потребителите на избрани уеб страници.

Това е допустимо с помощта на тъй наречените Battery Status API (или интерфейс за програмиране на приложения, които употребяват статуса на батерията).

Този API е планиран за да разреши на притежателите на уеб сайтове да виждат остатъчния % от зареждането на батерията при преносими компютри, таблети и смарт телефони, с цел да могат да усъвършенстват енергийно версиите на уеб страниците си.

Още миналато година откриватели предизвестиха за евентуалната заплаха този API да бъде употребен като “пръстов отпечатък ” на устройството, който да разреши механически огромен брой интензивности на потребителя през това устройство да бъдат проследявани.

Изследователите са разкрили, че комбинацията от енергийни загуби на батерията в секунди и живота на батерията в проценти дава към 14 милиона вероятни комбинации, евентуално осигуряващ тъй наречените псевдо-уникален идентификатор за всяко неповторимо устройство, който може да се употребява с цел да се засичат устройствата от уеб страниците, които посещават.

Днес, резултатите от миналогодишните проучвания се трансформират в сериозна опасност за сигурността на персоналната информация на потребителите на такива мобилни устройства.

Един от откривателите, Лукаш Олейник, разгласява в блога си предходната седмица, че фирмите към този момент употребяват капацитета на информацията, доставена, посредством отдалечено следене на статуса на батерията.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР