Батериите за лаптоп са изключително чувствителни към температурните разлики. Именно

...
Батериите за лаптоп са изключително чувствителни към температурните разлики. Именно
Коментари Харесай

Как да зареждате батерията си при ниски и високи температури?

Батериите за преносим компютър са извънредно чувствителни към температурните разлики. Именно затова съществуват някои специфики за зареждането им, според от това дали те са изложени на високи или на ниски температури.

Батериите могат да се разреждат при огромни температурни обхвати (теоретично от -20 °C до 60 °C), само че що се отнася до подобаваща температура на зареждане, обсегът е доста стеснен – сред 10 °C и 30 °C.

Как да зареждаме батерията си при ниски температури?

За литиево-йонните батерии (с каквито работят множеството лаптопи) е добре да се зареждат при температура сред 5 °C и 45 °C. Прекалено ниските температури забавят придвижването на електроните в батерията, което покачва нужното време за зареждане. Именно това се отразява на успеваемостта на батерията по-късно (иначе казано – стартира да устоя по-малко).

Производителите търсят решения на този проблем, защото има устройства, които би трябвало да се зареждат и да работят при по-неблагоприятни условия. За момента са създадени специфични акумулатори, чиито кафези разрешават зареждане при минусови температури. Те обаче изискват и специфични зарядни, които поддържат по-ниско напрежение при зареждане. Това значи, че батерията може да доближи заряд най-много до 80% при негативни температури, а времето за зареждане да се усили до 12 часа.

Как да зареждаме батерията си при високи температури?

При зареждане на литиево-йонните акумулатори при по-високи температури се образуват газове, които могат да се отделят в обвивката на клетката. С други думи – точно тези газове провокират подуването в батерията.

При постоянно зареждане на температура, по-висока от стайната, може да се следи загуба в потенциала.

Някои зарядни устройства разполагат със отбрани, които не зареждат батерията, в случай че външната температура надвишава 50 °C. По този метод се заобикаля опцията от проблеми по време на зареждане и се защищава батерията.

Как вярно да боравите с батерия на преносим компютър

Научете няколко елементарни съвета, които ще ви оказват помощ да осигурите дълготрайност на батерията на вашия преносим компютър.

1. Лаптоп, който е непрекъснато обвързван към зарядното, водят до презареждаща се батерия, което е неприятна концепция. Освен това не е належащо да зареждате изцяло преносимия компютър си. Експертите предлагат при по-старите преносими компютри да се зареждат на равнище сред 40 и 80%, при по-новите модели да не падаме под 40%. За страдание, при някои модели има опция батерията да изгори, в случай че компютърът се зарежда нон-стоп.

2. Опитайте се да избегнете изтощение на батерията до 0%.  По-добре свържете преносимия компютър си към зарядното, преди равнището на сила да падне до нула.

3. Уверете се, че вашият преносим компютър не прегрява.  Ако зареждате батерията си, до момента в който играете игра, работите в стратегия за редактиране на видео или просто имате отворени няколко раздела в браузъра, уверете се, че имате подобаваща охлаждаща поставка. Избягвайте да държите преносимия компютър си непосредствено върху юрган или друга мека повърхнина.

4. Можете също по този начин да зареждате батерията на преносимия компютър, когато е затворен.  Колкото повече работите с него (извършвайки повече дейности), толкоз по-бавно ще се зарежда. Така че, в случай че имате опция, по-добре оставете преносимия компютър да се зарежда, в сравнение с в това време, да вземем за пример, да редактирате филм на вашия компютър.

5. Батериите и захранващите адаптери не обичат рискови температури.  Работата на плажа на цялостно слънце или в палатка на върха на планината може да наподобява ужасно на фотоси в Instagram, само че сигурно не способства за живота на оборудването.

Батерии за преносими компютри – по какъв начин работят?

Най-важната характерност на преносимите компютри, която ви кара да изберете този вид устройство вместо настолен компютър, е подвижността.

Възможността за елементарно превозване на оборудването и работа надалеч от контакта е извънредно потребна в бизнеса или образованието.

Поради дребните размери и удобството за прилагане на всяко място в дома, а даже и в градината, преносимите компютри все по-често се избират и за персонална приложимост.

Въпреки това, с цел да не загубите опцията да употребявате преносимия компютър без обвързван захранващ адаптер, би трябвало да се погрижите за устройството и неговата батерия.

За страдание знанията за това по какъв начин да зареждате преносим компютър и по какъв начин да работите с батерията не са необятно известни. И постоянно се популяризират легенди.

Колко би трябвало да държи батерията на преносимия компютър?

Заслужава да се подчертае също, че батериите в мобилните устройства не са безконечни. Повтарящите се процеси на зареждане и разреждане водят до понижаване на потенциала за предпазване на сила.

Батериите са консуматив и устройствата устоят по-малко с едно зареждане. Средният брой цикли за литиево-йонни акумулатори е почти 500 до 1000 цялостни разреждания и цялостни зареждания. След това време тяхната успеваемост спада доста.

За благополучие има способи да удължите живота на батерията на вашия преносим компютър. Достатъчно е да се придържате към няколко правила. Лесни, само че от време на време изискващи смяна на навиците, практикувани от години.

Колко коства промяната на батерия на преносим компютър?

Ако прилагаме главните правила за грижа за батерията на преносим компютър, няма да понесем разноските, свързани със мяна за дълго време.

Колко коства промяната на батерия на преносим компютър?

Обикновено това ще бъде цената на самата батерия, която елементарно ще сменим сами. В взаимозависимост от модела и потенциала, тя варира.

Някои модели преносими компютри обаче имат вградена батерия, тъй че в случай че е нужна промяна, би трябвало да добавите още пари за услугата към цената на батерията.

Новата батерия би трябвало да бъде определена съгласно обозначението на модела батерия или модел преносим компютър (съвместимост) и съгласно два параметъра – напрежение и потенциал. Можете да прочетете тази информация от етикета на истинската батерия.

Можете да изберете оригинала от производителя или сурогат, който нормално ще бъде по-евтин. Най-важното обаче е да съобразите батерията с модела на преносимия компютър съгласно гореизброените условия.

Или можете да закупите батерия с по-голям потенциал, която ще издържи по-дълго с едно зареждане. След това има избор на сурогат, само че изберете потвърден производител (например Green Cell) и следвайте съвместимостта, тъй че формата и размерът да дават отговор на вашия преносим компютър.

Прочети Още:

  • Правилно зареждане на Apple
  • Защо постоянно би трябвало да носите своя кабел за зареждане

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР