Първият напълно електрически търговски самолет в света, започна своя тестов

...
Първият напълно електрически търговски самолет в света, започна своя тестов
Коментари Харесай

Първият изцяло електрически самолет в света летя успешно почти 15 минути

Първият изцяло електрически търговски аероплан в света, стартира своя тестов полет на 10.12.19г, излитайки от Канад, град Ванкувър.

Полетът траял не повече от 15 минути, съгласно публицист на AFP, който бил на място.

Това значи, че има вяра, един ден, самолетните компании да понижат нездравословните си излъчвания.

„ Това потвърждава, че комерсиалната авиация може да работи в напълно електрическа форма „, съобщи Рой Ганзарски, основен изпълнителен шеф на основаната в Сиатъл инженерна компания МagniX.

Компанията е проектирала мотора на самолета и е работила в партньорство с Harbour Air, който транспортира половин милион пасажери годишно сред Ванкувър, ски курорта Whistler и околните острови.

Ганзарски сподели, че технологията ще даде обилни икономии на разноските за самолетните компании – да не приказваме за нулевите въглеродни излъчвания.

Това е дребен аероплан с потенциал за шест индивида, тъй че не може да се съпоставя с мощността на мотора на огромен търговски аероплан.

И въпреки всичко, даже и по този начин да е, електрическият мотор беше повече от задоволителен с цел да вдигне във въздуха тестовата машина, като водачът Грег Макдугал (който също е създател и основен изпълнителен шеф на Harbour Air) твърди, че в действителност може да се понижи мощността.

Макдугал има вяра, че това може да бъде същински подтик за гражданската авиация и икономисване на много пари, защото електрическите мотори са много по-икономични спрямо стандартното авиационно гориво, също по този начин и изискват доста по-малко поддръжка, като по този метод икономисват от разноските за постоянен ремонт.
Ограниченията на живота на батерията на електрическия мотор значи, че дългите полети за дълги дистанции няма да бъдат вероятни в близко бъдеще.

Но това е съвършено за вътрешните полети на къси дистанции, за които Harbor Air е профилирана.

„ Обхватът в този момент не е там, където бихме желали да бъде, само че е задоволително да стартираме революцията “, сподели Ганзарски, който предвижда, че батериите и електрическите мотори в последна сметка ще бъдат създадени с цел да може да се изминават по-дълги дистанции.

„ Нашата цел е в действителност да електрифицираме целия флот. Няма причина да не го създадем “, сподели Макдугал.

Дори държавното управление на Канада гледа позитивно, транспортният министър Марк Гарно се надява, дори е оптимист, че електрическият мотор може да промени транспортната инфраструктура на Канада тъкмо в точния момент, с цел да реализира задачите за декарбонизация.

Но всичко това е към момента на раннен стадий от развиване. Общо взето, може да минат най-малко още две години, преди Грег Макдугал да успее да извърши задачата си и да оборудва всичките 40 самолета от своя дребен флот с електрически мотори.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР