Батериите са привлекателен бизнес за фирмите за горива, които търсят

...
Коментари Харесай

Рафинерии се насочват към чистата енергия


Батериите са прелъстителен бизнес за компаниите за горива, които търсят способи за диверсификация (снимка: CC0 Public Domain)

Петролни и минно-добивни компании насочват вложения към създаването на ново потомство енергийни източници и системи с явното желание да загърбят досегашния си бизнес.

Голямата индийска петролна рафинерия Reliance Industries закупи активите на производителя на акумулатори Lithium Werks против 61 милиона $. Това е втората му сходна договорка за по-малко от три месеца. Изглежда, че компанията се готви за скок в посока чиста сила и превоз.

Lithium Werks създава литиево-желязо-фосфатни акумулатори, които се употребяват основно в електрически транспортни средства (ЕПС). Инвестицията на Reliance включва финансиране за предстоящ напредък, оповестиха от компанията.

Активите, добити посредством нейното дъщерно сдружение Reliance New Energy, включват портфолиото на Lithium Werks от към 219 патента, индустриална база в Китай, основни бизнес-договори и съществуващи чиновници, се споделя в известието.

По всичко проличава, че Reliance се стреми да понижи зависимостта си от своя главен за произвеждане на петрол и химикали. Плановете на корпорацията са да влага 10 милиарда $ в планове за чиста сила, да стане по-екологична и в последна сметка – нулевовъглеродна компания до 2035 година
още по темата
През декември Reliance закупи Faradion – компания за натриево-йонни акумулатори от Обединеното кралство. Стойността на договорката бе 130 милиона $.

Двете новопридобити компании ще дадат на Reliance достъп до технологии, основни за проекта ѝ за произвеждане на акумулатори в Индия.

Това е единствено една от многото покупко-продажби напоследък, в които петролни или минно-добивни сдружения се насочват към новото потомство енергийни източници и системи с явното желание да загърбят досегашния си бизнес.

Наскоро австралийският минно-добивен колос Fortescue Metals закупи дивизията за акумулатори и технологии на Williams Formula 1 за 222,2 милиона $. Фирмата уточни, че това би трябвало да ѝ помогне да стане въглеродно неутрална компания до 2030 г. Един от първите планове, които ще бъдат създадени, е на акумулаторен трен.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР