Баскетболистът Александър Везенков е носител на приза Спортен Икар“ за

...
Баскетболистът Александър Везенков е носител на приза Спортен Икар“ за
Коментари Харесай

Сашо Везенков със Спортен Икар за 2022-а

Баскетболистът Александър Везенков е притежател на наградата „ Спортен Икар “ за 2022 година на Фондация „ Български спорт “.

Везенков бе определен в идеалния тим на Евролигата за предишния сезон, участник във Финалната четворка с клубния си тим Олимпиакос, номер 1 в класацията по битки и трети при реализаторите с националния тим на България на Европейското състезание по баскетбол.

В категорията „ Отбор на годината “ премията беше присъдена на националния отбор по художествена гимнастика в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова. Ансамбълът стана международен първенец в многобоя и на съчетанието с три ленти и две топки в София и заслужи олимпийска квота за Париж 2024.

За „ впечатляващо показване “ бяха отличени 17-годишната гимнастичка Стилияна Николова и скиорът алпиец Алберт Попов. Николова завоюва сребро на обръч, бухалки и лента и бронз в многобоя на Световното състезание в София, а Попов приключи девети в слалома на Зимните олимпийски игри в Пекин и зае четвърто място в слалома от Световната купа в Куршевел.

В категория „ Млад и надарен състезател “ победител е 17-годишната лекоатлетка Пламена Миткова – международна шампионка в скока на дължина за девойки до 20 години в Кали, Колумбия с персонален връх от 6.66 метра.

Специална премия на Фондация „ Български спорт “ получава националният тим по тенис за девойки до 18 години в състав Денислава Глушкова, Михаела Цонева и Дария Великова за историческата първа европейска купа в тази възрастова група.

Биатлонистът Благой Тодев и волейболистът Алекс Николов са отличени за „ Пробив в международния спорт “. Тодев е международен вицешампион за младежи от Солт Лейк Сити (САЩ) в преследването на 12.5 км и европейски първенец на 15 км за младежи в Поклюка. Николов е играч на италианския първенец Лубе, участник в Шампионската лига с тима и главен състезател в националния тим до 20 години, заел второ място на Европейското състезание.

В категория „ Достойно показване “ спечелили са Кирил Милов – международен вицешампион по битка в категория до 97 кг в Белград и европейски първенец в категория до 97 кг в Будапеща и Севда Асенова – бронзова медалистка в категория до 48 кг на Световното състезание по бокс в Истанбул и европейска шампионка от шампионата в Черна гора.

Официалната гала по връчване на премиите „ Спортен Икар “ 2022 ще се организира на 15 декември от 11:00 часа в Гранд хотел „ София “. Присъствие на церемонията са удостоверили президентът Румен Радев, ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов и министърът на младежта и спорта Весела Лечева.

Победителите в обособените категории са избрани от особено жури на фондация „ Български спорт “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР