Басейнова дирекция Черноморски район извършва регулярно наблюдение на състоянието на

...
Басейнова дирекция Черноморски район извършва регулярно наблюдение на състоянието на
Коментари Харесай

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Басейнова дирекция " Черноморски регион " прави регулярно наблюдаване на положението на морските води след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ " Н. Й. Вапцаров “, както и сателитно наблюдаване, не демонстрират замърсяване на българската акватория с евентуални замърсители в резултат на случая, научи Varna24.bg от Басейнова дирекция.

Резултатите от мониторинга, извършен в интервала 19.06. – 24.07.2023 година в бреговите пунктове и в крайбрежните морски води, не демонстрират превишения на съответните СКОС, т. е не е налице замърсяване на морските води. За индикаторите, за които не са налични правила (нефтопродукти и радионуклиди), се следи устойчива наклонност към поддържане на стойностите под границата на количествено установяване на метода.

В интервала 17-23.07.2023 година е извършен мониторинг взаимно с Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров “ в спомагателни 17 пункта в крайбрежните морски води (Калиакра 2, Албена, Златни пясъци, Варненски залив – север, Камчия, Шкорпиловци, Двойница, Иракли, Емине, Слънчев бряг, Равда, Поморие, Росенец, Созопол, Приморско 1, Царево 1, Велека 2) и 5 пункта в териториалното море (Крапец, Галата, Иракли, Бургаски залив, Ахтопол). Изпитването на пробите се прави по същите индикатори. Получените все още резултати не демонстрират превишения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР