Басейнова Дирекция Черноморски район“ анализира резултатите от изпитване на двете

...
Басейнова Дирекция Черноморски район“ анализира резултатите от изпитване на двете
Коментари Харесай

Заседналият край Камен бряг кораб е замърсил морската вода

Басейнова Дирекция „ Черноморски регион “ проучва резултатите от изпитване на двете водни проби, взети на 2 септември, от заседналия край Камен бряг товарен транспортен съд. Оказа се, че има замърсяване на водите. 

По време на инспекцията бяха взети две водни проби от акваторията на Черно море – първата до товарния транспортен съд " Vera SU ”  в посока намерено море, а втората пред носа на кораба, където е хипотетичното изтичане  на товара.

Резултатите от изпитване на пробите за азот нитритен демонстрират, че " има индикации за замърсяване на морската вода от товара на кораба ", заяви екоминистерството. 

В момента екип от експерти са на място за повторна инспекция и пробонабиране.

В неделя транспортният министър Христо Алексиев подписа заповед, с която разпорежда на способените държавни структури да стартират незабавни дейности по освобождението на заседналия транспортен съд. 

Заповедта  планува: безвредно разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на местността Яйлата и след това задържане на плавателния съд и товара до цялостното възобновяване на направените от страната разноски при интервенцията.

Разтоварването на заседналия кораб е належащо, с цел да се повдигне от дъното, преди опитите да бъде изтеглен. Има заплаха, при утежняване на времето плавателният съд да се вреже в скалите, да се разбие и тогава изваждането му ще стане невероятно. За да бъде издигнат и да отплава корабът, би трябвало да бъде разтоварен най-малко половината от товара, което е 1000 - 1500 тона.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР