Бързите антигенни тестове за коронавирус имат някои предимства пред PCR-тестовете,

...
Бързите антигенни тестове за коронавирус имат някои предимства пред PCR-тестовете,
Коментари Харесай

Коронавирус: какво могат бързите тестове и какво - не

Бързите антигенни проби за ковид имат някои преимущества пред PCR-тестовете, само че имат и дефекти. Как действат те, какъв брой надеждни са и какво би трябвало да се съблюдава?

Бързите проби за ковид са от изгода в редица обстановки, само че надалеч не са панацея. Ето някои от по-важните информации, свързани с тях:

Как действат бързите антигенни проби?

За тези проби се взима проба от лигавицата на носа или фаринкса. Ако се откри съществуване на някои от антигените на вируса, пробата е позитивен.

Заразата с COVID-19 минава през три етапи: на първо време е самата зараза. След това човек става мощно инфектиран за останалите, само че без безусловно да има признаци. Накрая може да прояви признаци и съвсем да не образува нови вируси, само че към момента може да заразява други хора.

Бързите проби откриват вирусите във етапа, която е най-важна за разпространяването на болестта. Положителният резултат би трябвало да се ревизира с PCR-тест, а отрицателният не е гаранция, че изследваният не популяризира инфекцията.

Кои са преимуществата на бързите проби?

Бързите проби са доста по-евтини от PCR-тестовете. Те не се изпращат в лаборатория, а демонстрират резултата единствено в границите на няколко минути. Така отпадат рисковете от неточности по време на превозването или от подмяната на проби, а и се облекчават лабораториите.

Кой може да прави бързи проби?

На детските градини и учебните заведения в Германия бе обещано правото да получат бързи проби, които до момента бяха разполагаем единствено на лекарите и на лечебните заведения. По отношение на въпроса дали тестванията могат да се вършат и от непрофесионалисти, към този момент няма единогласие: допускането на неточности при взимането на тестът или при нейната обработка биха могли да повлияят на резултата. Поради това лекарите са срещу потреблението на тези проби от неспециалисти. Експертите упорстват също така тестванията да се вършат при стерилни условия, каквито на множеството места не съществуват.

Институтът „ Роберт Кох “ от своя страна поучава в детските градини и учебните заведения да се назначат отговорници по хигиената, които да бъдат подготвени да вършат тестванията. Здравното министерство в Тюрингия и Камарата на лекарите в Долна Саксония предлагат бързите проби да се вършат единствено от дипломиран медицински личен състав или от хора, минали съответното образование. Докато от учителските и пациентските обединявания упорстват за потреблението на тестванията и от външни фрагменти.

Има ли задоволително проби?

По думите на федералния здравен министър Йенс Шпан, Германия си е осигурила с контракти над 60 милиона бързи теста за ковид. Въпреки това той попари очакванията, че тези проби ще бъдат разполагаем на домовете за възрастни хора и на обществените домове до Коледа: към този момент просто няма задоволително доставки, само че това ще се усъвършенства.

Колко надеждни са бързите проби?

Точността на бързите проби не е толкоз висока, колкото на PCR-тестовете. Нещо повече – съгласно института „ Паул Ерлих “, Федералния институт за ваксини и биомедицински лекарствени средства, те са надалеч по-ненадеждни. Вирусологът Кристиан Дростен от берлинската клиника „ Шарите “ предизвестява, че при всеобщите проби може да се стигне до доста неправилно позитивни резултати. Досега са направени единствено седем самостоятелни инспекции за точността на предлаганите в Германия бързи проби, които са общо двеста типа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР