Бързи законодателни промени ще извадят на свободния пазар производители на

...
Бързи законодателни промени ще извадят на свободния пазар производители на
Коментари Харесай

Спешни законодателни промени вадят всички производители на ток на свободния пазар


Бързи законодателни промени ще извадят на свободния пазар производители на електрическа енергия. Това заяви депутатът от ГЕРБ и ръководител на Комисията по енергетиката в Народно събрание Делян Добрев, който дружно с работодателите и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова взе участие в диалозите при премиера Борисов. Под управлението на премиера се разбрахме за дълбоки промени в енергетиката, акцентира той.

На свободния пазар ще излязат топлофикациите, когенерациите, заводските централи и производителите на ток от възобновими енергийни източници над 5 мегавата, сподели Добрев. Законодателните промени ще бъдат подготвени до началото на март, а се чака да влязат в действие от първи юли. Това ще усили ликвидността на свободния пазара ще даде действителна, пазарна цена на тока, акцентира той.

Дружествата в енергетиката ще оферират на свободния пазар на дневна и нощна цена. Досега тези сдружения предлагаха тока на 24-часови профили, а в този момент ще го вършат на 12-часови профили - дневни и нощни, посочи Добрев. Така компаниите, които имат потребност единствено от нощна сила, ще купуват единствено такава, разясни депутатът.

Договорите за преференциални цени и наложително изкупуване на електрическата енергия с така наречен " американски централи " " ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово " и " КонтурГлобал " ще бъдат прекъснати. С Европейска комисия върви връзка за преустановяване на тези контракти, а ангажимент на държавното управление е да забърза тези диалози и в относително къс период договорите да бъдат прекъснати и те да продават на свободния пазар, сподели Добрев.

Следващата смяна, която се приготвя, е електроразпределителните сдружения да изкупуват софтуерните загуби на електрическа енергия също на свободен пазар, сподели депутатът.

Промените съвсем изцяло ще либерализират свободния пазар на електрическа енергия без това да визира семействата по някакъв метод. Моделът не планува промени в цените на тока на контролирания пазар. Целта е да има ликвидност на свободния пазар, където ще има не трима, а триста производители на ток и цената ще бъде пазарна, сподели Добрев.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР