Бързи и яростни е феномен - сравнително скромна продукция за

...
Бързи и яростни е феномен - сравнително скромна продукция за
Коментари Харесай

Ни бързи, ни яростни, но все тъй популярни

" Бързи и гневни " е феномен - относително скромна продукция за незаконни гонки с коли, избила бюджета си за един-единствен уикенд в Съединени американски щати и траяла триумфално пътя си към киносалоните по целия свят и към девет! продължения. Днес той е един от големите кинофранчайзи на XXI век и към този момент е донесъл над 6 милиарда $ доходи единствено от билети. Бюджетите стават по-големи, звездите стават повече, возилата, жертвани за скрап - по-скъпи, единствено Вин Дизел си остава същото дърво в бял потник (неслучайно в " Пазители на галактиката " го избраха да изиграе Грут.) Впрочем любопитен факт е, че " Бързи и гневни " бе първенец по расова и етническа интеграция в ера, когато за това съвсем никой не се сещаше: в този момент тази формула може да му носи единствено спомагателни дивиденти. 

През тази седмица се навършиха 20 години от първия филм The Fast and the Furious. Този празник съответства с премиерата на " Бързи и гневни 9 ", известен и под истинското си заглавие F9. Би бил десети, в случай че броим " Хобс и Шоу ", само че той се води непряк план за поредицата. У нас филмът се радва на упования триумф, поставяйки връх по доходи от началото на пандемията до в този момент - над 50 000 фенове и 560 хиляди лева доходи за премиерния уикенд, дори при 50% ограничаване на местата в салоните. До в този момент този връх се държеше от българският " Голата истина за група " Жигули ", само че американските спортни коли отвяха жигулито като ЗИЛ - железна кофа. Премиерата на " Бързи и гневни 9 " в Съединени американски щати е през днешния ден, като упованията са да сложи постпандемичен връх.

Дали е справедливо? Ни минимум. Дали публиката е зажадняла тъкмо за подобен вид зрелищно, криво-ляво забавление? Абсолютно. 

Освен в случай че не сте на 13 и не откривате за пръв път бензиновата сага, надали ще останете стреснати, трогнати и очаровани от нейните художествени достолепия. С годините " Бързи и гневни " се отдалечи от ъндърграунд корените си и стартира да притегля същински звезди като Чарлиз Терон, Дуейн Джонсън и Хелън Мирън. Напусна и полето на стрийтрейсинга и домашният тунинг: като в една напомпана с спомагателен тестостерон версия на Джеймс Бонд или " Мисията невъзможна ", неговите герои започнаха да отхвърлят освен законите на съпромата, само че и тези на гравитацията; да правят подвизите си по целия свят, отскачайки набързо между Мексико, Грузия, Шотландия (това са единствено част от локациите в последния филм)...

Вече е толкоз необикновено, че се приближават до фантастичните прекарвания на комиксовите супергерои. В една от най-нелепите и иронични (към Илон Мъск, който изпрати към Марс своята алена " Тесла "?) подиуми от F9 двама чернокожи със самоделни скафандри летят в остарял " Понтиак Фиеро " със завързан на покрива ракетен мотор. След известни приключения успяват да " слязат " на МКС, където ги посрещат с самун и сол. И това напълно не е единствената пълна небивалица във кино лентата, който не се свени да трансформира МПС-та от всевъзможен темперамент в тотал вреда. 

" Бързи и гневни " следва олимпийския принцип - по-бързо, по-високо, по-силно, по-шумно, по-неправдоподобно, което в неговия случай значи повече скрап, по-малко мисъл за сюжета и облиците. Те по този начин или другояче, са щриховани още първоначално: откакто Пол Уокър почина като в кадър от филма по време на фотосите за седма част, конвейерът за пари не спря, ами продължи да експлоатира персонажите на Дизел, Мишел Родригес, Тайриз Гибсън, Лудакрис... Затова и новите попълнения - като злодейката на Чарлиз Терон, остават периферни и неубедителни. 

Въпреки опитите за (ненужно) усложняване на сюжета с интернационалните конспирации и полезности, като семейство, преданост и приятелство, филмът беше и остава един гръмък двучасов видеоклип, чиято цел са развлечението и положителното въодушевление. Формулата е изцяло изчерпана, само че продължава да печели: лято е, кината са отворени, какво повече?
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР