Бързата, насъскана“ електричка Hyundai Ioniq 5 N пристига с 641

...
Бързата, насъскана“ електричка Hyundai Ioniq 5 N пристига с 641
Коментари Харесай

Hyundai Ioniq 5 N е тук!

Бързата, „ насъскана “ електричка Hyundai Ioniq 5 N идва с 641 к.с. и 770 Нм въртящ миг и симулирана, виртуална (симулирана) осемстепенна DCT скоростна кутия. На всичкото от горната страна ще има и дрифт моуд, който ще изключва единия от двата електромотора, с цел да има същинско наслаждение единствено със задно предаване и електронен диференциал с лимитирано превъртане.

Hyundai разкри първия си електромобил N – Ioniq 5 N, доказвайки, че марката за performance, която се концентрира върху заниманието, не се нуждае от мотор с вътрешно горене, с цел да провокира усмивка на лицето ви. 

Това не значи, че представянето на права линия, особено за електрическите коли, е изхвърлено през прозореца, само че марката твърди, че Ioniq 5 N остава правилен на трите стълба на N представянето: Завиване в завой, дарба за спортна писта и състезателен автомобил за всеки ден.

И по този начин, дано преминем към същността на въпроса…

Задвижващ елемент с мощ 641 к.с., кадърен на дрифт

Подобно на другите Ioniq 5, разновидността N е оборудван с двумоторна задвижваща система. Но този употребява най-новото потомство е-мотор, откакто се е учил както от моторните спортове, по този начин и от разработките в „ Rolling Lab “ (модели като концепциите RN22e и N Vision 74). 

Крайният резултат е общоприета оптималната мощ от 601 к.с. и 740Нм въртящ миг, която може да бъде увеличена до 641 к.с. и 770 Нм за 10 секунди при потребление на функционалността N Grin Boost (NGB) – функционалност за свръхнапрежение, задействана с червен бутон на кормилото.

От 0 до 100 километра в час лишава единствено 3,4 секунди с задействана NGB или 3,5 секунди без нея, а Ioniq 5 N ще развива оптималната скорост от 257 километра в час.

Мощността непрестанно се трансформира начело – обратно посредством функционалността за систематизиране на въртящия миг N, а на задния мост електронен диференциал с лимитирано превъртане (e-LSD) балансира въртящия миг отляво надясно.

Специализираните за мощни коли гуми Pirelli P Zero с размери 275/35 във всеки ъгъл оказват помощ за преместването на въртящия миг в върху пътя, само че в случай че ви се желае да се забавлявате малко, e-LSD и N Drift Optimizer ще ви разрешат да го изпратите настрана и да го задържите там, до момента в който функционалността Torque Kick Drift имитира натискане на съединителя в автомобил с вътрешно горене, с цел да помогне за продължение на дрифта.

Има и други функционалности, свързани с ДВГ, като симулирани звуци (включително мотор с вътрешно горене и въодушевени от аероплан изтребител звуци Supersonic) и симулирана трансмисия.

Явно това ще бъде методът, по който “наточените ” електрички ще се борят с преживяването на ДВГ колите, насочени към performance. Със звуци, с поддръжка на невидима ръка, на невидимо краче, единствено и единствено да си мислите, че дрифтирате вие…

То това се явява като преходно звено сред същинско шофиране и шофиране в игра. Но това е обособена тема…

Трансмисията е наречена N e-shift, системата симулира държанието на осемстепенната DCT на Hyundai, като управлява разгръщането на въртящия миг на мотора и основава тези преходи сред „ промените “ на предавките, за спомагателни равнища на engagement, примерно.

Казано с елементарни думи. Заради линейното и лишеното от тласъци ръководство на електромобил, се прибавят изкуствено залъгалки.

Ioniq 5 N също по този начин ще трансформира прекъсването на мотора и регенерирането на спирачките (N Brake Regen), с цел да имитира определената „ предавка “, като оптималното регенериране води до негативно ускоряване от 0,6G, което е най-високото от всички системи за регенериране на спирачките, употребявани сега на пътя.

Тази система също по този начин модулира степента на регенериране на кинетична сила при внезапно при влизане в завой, с цел да инициира завъртане и да направи Ioniq 5 N по-лек от неокаченото тегло – за което ни беше казано, че е по-високо от естественото N заради механичните усъвършенствания.

Механичните спирачки са също толкоз впечатляващи, с размери 400 мм начело и 360 мм откъм гърба. Накладките с висок коефициент на търкане се притискат благодарение на четирибутални апарати начело. Олекотените дискове са с хибридна структура, а Hyundai твърди, че регенерирането на спирачките обезсилва нуждата от карбоново-керамични спирачки.

Базиран на платформата E-GMP, Ioniq 5 N има 800-волтова архитектура, която разрешава бързо зареждане и бързо разреждане. Но платформата също по този начин е подсилена с 42 спомагателни точки на заваряване и спомагателни 209 сантиметра структурно лепило, с цел да се заздравят нещата. Укрепени са също по този начин стойките на мотора и батерията, както и предната и задната подрама.

Новата батерия с потенциал 84 киловатчаса – най-високият потенциал в Hyundai досега – може да се зарежда бързо, като възвръща 10-80% заряд единствено за 18 минути.

Режимът N Race също по този начин оказва помощ за усъвършенстване на температурата на батерията и скоростта на регенериране/разреждане, с цел да ви помогне да останете на пистата по-дълго време.

Във всеки завой електронно следената система на окачването контролира амортизацията според от режимите на шофиране и пътя под вас.

Други системи, които са създадени предвид на спортната писта, включват специфичната система за изстудяване на батерията за потребление на писта, както и системите за изстудяване на маслото с по-ефективно пакетиране на радиатора и по-големи площи за топлообмен.

Типичен стайлинг “с марката N ”

Езикът на стила на Hyundai N е много предвидим, само че това значи единствено, че Ioniq 5 N наподобява толкоз добре, колкото в началото си го представяхме.

Отпред той носи това, което се популяризира като „ N графична зурла ”
(N mask graphic fascia), на процедура нова предна част със затъмнени детайли, нова предна ризница и сплитер, както и хоризонтална лента с централен маркер Luminous Orange Matte (изглежда червен, само че Hyundai се кълне, че е оранжев), която е огледална откъм гърба.

Този пъстър акцент е още един по долната част на предната част, обхващайки цялата широчина на сплитера, който има обърнати външни ръбове с дейни въздушни клапи за по-добро изстудяване на спирачките.

По-ниски (и с два сантиметра по-широки), новите брони вършат Ioniq 5 N по-дълъг от базовите модели с един сантиметър начело и с малко повече от два откъм гърба.

Това се вижда в страничния профил, само че лекото намаляване на окачването и разширените арки, запълнени от 21-инчови ковани алуминиеви джанти, вършат пропорциите да наподобяват повече като хотхеч, в сравнение с като кросоувър.

В задната част спойлерът на покрива вид крило има централен детайл с високо инсталирана спирачна светлина, а по-ниско разположените вентилационни отвори за евакуиране парещ въздух от спирачките, приключени в черно, придават ширина на едрогабаритните брони.

Задният дифузьор е екипиран с централна светлина за мъгла в жанр спортен автомобил и има същото оранжево покритие като предната джука.

Предлагат се 10 цвята, в това число присъщия за марката Performance Blue, който за първи път се предлага в гланцово и матово покритие.

Вдъхновен от надпреварите интериор

Салонът на Ioniq 5 N незабавно се отличава от своите братя и сестри с тъмна тема. Hyundai твърди, че спортна идея е въодушевила салона, а тестванията са се провели дружно с сегашния автомобил Hyundai WRC. 

Важните детайли тук включват намалена позиция на седене (почти с един сантиметър по-ниска) в нови спортни седалки вид рекаро с пикселен дизайн и композиция от плат/кожа или композиция от Eco Alcantara (рециклирана) и кожа.

В тази модифицирана версия водачът работи напълно нов N-образен волан.

На кормилото са ситуирани бутони N за авансово програмирани режими на шофиране, а аленият бутон, позициониран на 3 часа, ви разрешава да разгърнете цялостната мощност на режима N Grin Boost. Лостчетата зад кормилото ви оказват помощ да управлявате функционалностите N e-shift и N Pedal, упоменати нагоре.

Допълнителните подложки за коленете и подбедриците обезпечават странична опора, когато сте на пистата.

Различните режими могат да се ръководят от кормилото и кабината, като да вземем за пример режим Drag, който авансово програмира батерията за къси серии с цялостна мощ, и режим Track за повече обиколки.

N Race има режими Спринт и Издръжливост, като последният понижава мощността с 10% и усилва спирачното възобновяване, още веднъж за повече обиколки.

Цените, пробегът и датата, на която ще бъде вероятен за закупуване ще бъдат доказани по-късно, само че чакаме стартирането на пазара да бъде през 2024 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР