Бързата кредитна експанзия в България се отразява положително върху доходността

...
Бързата кредитна експанзия в България се отразява положително върху доходността
Коментари Харесай

БНБ алармира за риск от нарастване на необслужваните кредити

Бързата кредитна агресия в България се отразява позитивно върху доходността на банковия бранш в кратковременен проект, само че тази динамичност основава предпоставки за нарастване на задлъжнялостта и кредитен риск в салдото на банковата система, оповестяват специалистите от Българската национална банка. 

Централната банка акцентира, че кредитната интензивност в България се резервира висока в изискванията на настоящите мощно негативни стойности на действителните лихвени проценти и високо равнище на финансова адекватност и ликвидност в банковата система, които фактори подтикват надлежно търсенето и предлагането на заеми. 
 Българска народна банка: Няма никакво съображение за смяна на курса на лв. към еврото
Българска народна банка: Няма никакво съображение за смяна на курса на лв. към еврото

Българска народна банка разяснява откъс от отчет на Министерството на финансите

По отношение на данните, свързани с референтния знак, към края на четвъртото тримесечие на 2022 година съотношението кредит/БВП, изчислено съгласно оповестената на сайта на методология, възлиза на 81.2%. Отклонението на индикатора от дълготрайния тренд е негативно (-34.7 процентни пункта), което подхожда на нулева стойност на референтния знак за антицикличния буфер.
 Снимка 533614
Източник:

Предупреждение към банките

Тъй като общоприетият индикатор за отклонението на съотношението кредит/БВП от дълготрайния тренд не отразява съответно трендовете в цикличните опасности, при оценката за равнището на антицикличния буфер се вземат под внимание и спомагателни знаци, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими парцели, както и общото положение на икономическата среда.

Върху финансовото положение на кредитополучателите ще повлияе протичащият световен развой на покачване на лихвените проценти, чието преместване върху лихвените равнища в страната ще се форсира през идващите месеци. Във връзка с това кредитните институции следва да се придържат към консервативна политика при реализиране на кредитната си активност, както и към навреме и съответно провизиране и към финансово обмисляне, което съответно регистрира развиването на рисковете в икономическата среда. 
 Българска народна банка с ново внезапно покачване на главния лихвен %
Българска народна банка с ново внезапно покачване на главния лихвен %

От 1 март той става 2,17 на сто
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР