Барселонагейт и записите и снимките на премиера Борисов, изтекли в

...
Барселонагейт и записите и снимките на премиера Борисов, изтекли в
Коментари Харесай

Европарламентът изпратил въпроси на Гешев за Барселонагейт и записите на Борисов

”Барселонагейт ” и записите и фотосите на премиера Борисов, изтекли в последните месеци в общественото пространство, са част от тематиките, по които Европейският парламент е пратил въпроси до основния прокурор Иван Гешев, е написано на уеб страницата на Екологичен потенциал. Въпросите са общо 29 и с изключение на към основния прокурор, са ориентирани и към премиера, правосъдния министър и държавното управление като цяло.
Те са озаглавени спомагателни въпроси след чуването за България в групата в Екологичен потенциал за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права. Тази група е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент. Гешев и Борисов бяха поканени за чуването на 28 август, само че и двамата изпратиха заместници. Очевидно отговорите им освен не са задоволили евродепутатите, само че и са разпалили интереса им към протичащото се в България, написа още в.

" Наскоро испанските медии разгласиха информация за висящо следствие, за което се твърди, че свързва премиера Борисов със скица за пране на пари в Барселона. Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има поради, че е получила сигнал за случая още през 2019 година Ако да - на каква фаза е следствието ", гласи един от въпроситекъм основния прокурор Иван Гешев. " Преди няколко месеца в медиите бяха пуснати записи. В тях глас, наподобяващ този на премиера Борисов, заплашва да " изгори " опозиционен политик, понастоящем евродепутат (Елена Йончева, бел.ред.). Има ли следствие или инспекция по този случай. И в случай че да - на каква фаза е ", се пита в различен въпрос.

" Българите станаха очевидци на разнообразни записи и фотоси в медиите. Но не всички те са анонимни, някои бяха изпратени от прокуратурата, въпреки и част от следствия, а други, преди да бъдат формирани следствия. Как оценявате тази процедура? ", е идващият въпрос към основния прокурор.

Гешев би трябвало да отговори и дали има предпочитание да поправя погрешната информация, оповестена на уеб страницата на прокуратурата, че чуването в групата е било по негова самодейност. " Всъщност групата реши да организира тази среща и предложения основния прокурор, който изпрати заместител ", се показва във въпросите.

Към държавното обвиняване има и запитване какви тъкмо ограничения е подхванало за битка с корупцията. Евродепутатите се интересуват още дали има разследвани и упрекнати политици - от опозицията или от ръководещите, както и по какъв начин държавното управление и прокуратурата ще подсигуряват, че промените, които официално са направени, ще се трансфорат в същински резултати против корупцията.

Въпросите към държавното управление са свързани с предложенията за промени в Конституцията, промяната в прокуратурата, към момента неизпълненото решение на Европейския съд по правата на индивида от 2009 година по делото " Колеви против България ", което обрисува казуса с безконтролния основен прокурор. Има интерес и към медийната независимост.

" Върховенството на закона визира и медийната независимост. Ситуацията по този въпрос в България е доста тревожна ", пишат евродепутатите. Те цитират годишния отчет на Съвета на Европа, че медийната среда се утежнява, собствеността на медиите е непрозрачна и медийният пазар е превзет от олигарси, които употребяват медиите за политическо въздействие и оклеветяване на критици и съперници, а разпространяването на печата е благосъстоятелност на група от компании на политик. Името на депутата-медиен магнат Делян Пеевски не е упоменато, само че евродепутатите желаят да получат коментар от вицепремиера (вероятно Екатерина Захариева, защото тя участва на чуването, бел. ред.) навръх констатациите за компаниите на политика - по какъв начин това се отразява на свободата на медиите и какви дейности възнамерява държавното управление в тази връзка.

" Има съществени паники за централизация на медийната благосъстоятелност, а България е на 111-о място в показателя на медийната независимост. Журналисти рапортуват за закани. Какво ще направи държавното управление, с цел да увеличи прозрачността на собствеността, да промотира плурализма на собствеността и да подсигурява сигурността на публицистите ", е друго запитване по тематиката с медиите.

Друга група въпроси засягат предлагането за нова Конституция. Евродепутатите желаят да знаят дали е имало публично разискване на предложенията за промени в конституцията и дали е правена оценка за въздействието им, както и какво постанова правосъдната власт да получи законодателна самодейност. " В множеството страни правосъдната власт ползва закона, а не го основава. Това е част от разделянето на управляващите. Какво постанова тази промяна ", питат евродепутатите. Те се чудят и за какво президентът е изключен от процедурата по назначение на основен прокурор и ръководители на двете висши съдилища. " Ролята на президента в никакъв случай не е била обект на рекомендации или разбори в отчетите на Европейска комисия или Венецианската комисия. Каква е задачата? ", гласи въпросът.

" Смята ли държавното управление, че като показва основни конституционни промени единствено месеци преди изборите, това разрешава деликатен, транспарантен либерален развой ", е различен неуместен въпрос към ръководещите.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР