Барселона. Каталунците бързо реагираха на новината, че девет техни лидери

...
Барселона. Каталунците бързо реагираха на новината, че девет техни лидери
Коментари Харесай

The Guardian: Каталунците излязоха на протести след присъдите на техните лидери

Барселона. Каталунците бързо реагираха на новината, че девет техни водачи са приети за отговорни за организирането на референдума и оповестяването на самостоятелност и съдиите са постановили строги присъди сред девет и 13 години и минути след произнасянето на присъдата улиците на Барселона и други огромни градове започнаха да се пълнят с протестиращи, написа английският вестник The Guardian .
Атмосферата остана спокойна и полицията поддържаше дискретно наличие, само че имаше чувството за групово неодобрение и яд. По-голямата част от каталунците, сепаратистки настроени или не, смятат обвиняванията и произнесените присъди за непропорционални.
Един протестиращ в Барселона носеше афиш, на който пишеше: Не соев самостоятелен перо Н съм за самостоятелност, само че и не съм глупак.
Централната част Барселона беше съвсем непроходима за придвижване, защото протестиращите се събираха на разнообразни места в града. Ученици и студенти извършиха улиците и скоро към тях се причислиха офис-служители и общински служители.
Един студентски съюз прикани за „ всеобщо непокорство “, като моли студентите да бъдат „ точката на копнежа на националното придвижване за самостоятелност “.
Протестната група „ Демократично цунами “, която беше основана, с цел да канализира реакцията против присъдата, прикани последователите да блокират основния терминал на летището в Барселона, което докара до краткотрайно блокиране на полетите.
Хиляди протестиращи се събраха на площад „ Каталуния “ в Барселона.
Голямо голям брой се събра пред постройката на Върховния съд в Барселона.
В Жирона към шест хиляди стачкуващи се събраха пред седалището на испанското държавно управление в провинцията. Местната власт в Жирона приключи всички публични действия, както и в Тарагона, вторият по величина град на Каталуния.
Засиленото полицейско наличие на основни транспортни центрове попречи на протестиращите да блокират главните железопътни и пътни връзки, както са правили в предишното, само че някои по-маловажни пътища бяха блокирани в северната част на района. Националният железопътен оператор Renfe съобщи, че влаковите услуги работят обикновено.
Каталунската футболна федерация анулира всички мачове и тренировки в символ на взаимност със арестуваните водачи, до момента в който футболният клуб Барселона осъди присъдите и прикани за разговор.
Комитетите за защита на републиката, група за директни дейности, приканиха за " непрекъсната готовност ".
" Народът ръководи и държавното управление се подчинява ", споделиха те в изказване, предупреждавайки каталунското държавно управление да не отстъпва от уговорката си за основаване на самостоятелна каталунска република.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР