Бъркотията с масовата ваксинация продължава. Въпреки че болнични директори призоваха

...
Бъркотията с масовата ваксинация продължава. Въпреки че болнични директори призоваха
Коментари Харесай

Зелените коридори отново отвориха стихийно

Бъркотията с всеобщата имунизация продължава. Въпреки че болнични шефове приканиха през уикенда зелените коридори да изчакат идването на повече ваксини, през днешния ден част от огромните лечебни заведения в София още веднъж ги отвориха, някои от тях единствено за броени часове. В момента в другите лечебни заведения работят разнообразни правила - част от тях имунизират с преимущество хората от първа до четвърта фаза на проекта за имунизация, в други достъпът е свободен за всички.

ВМА разгласи, че в 10 часа стартира да имунизира всеки искащ с " АстраЗенека " до привършване на наличните количества. Преди 3 часа последва известие, че коридорът се затваря заради привършване на имунизациите. Излиза, че той е съществувал единствено 2 часа.

" Пирогов " разгласи, че през днешния ден от 13 часа възвръща зеления кулоар за имунизации с " АстраЗенека ", като в известието във " Facebook " тя е посочена като " векторната ваксина ", което евентуално ще се окаже непознато разбиране за множеството жители. За разлика от ВМА, където съгласно известието се имунизират всички искащи, в " Пирогов " особено е посочено, че се прави имунизация и реимунизация на хора от четирите етапи на националния имунизационен проект, в това число хората на и над 65 година и хронично болните. " Когато във имунизационните пунктове няма задоволително искащи от предпочитаните етапи I-IV от Националния проект за имунизация против COVID-19, ще се ваксинират и лица, непопадащи в целевите групи ", оповестяват от " Пирогов ". Оттам към този момент няма известие, че количествата са изчерпани.

УМБАЛ " Александровска " също отвори още веднъж кабинета за свободен достъп до имунизиране с " АстраЗенека ", който е пред бариерата на болничното заведение. Работното време е от 8.30 до 17.30 ч., всеки ден до привършване на количествата ваксини, показват от болничното заведение.

Преди час от УМБАЛ " Св. Анна " оповестиха, че към този момент нямат доставки и не вършат имунизации. " Засега няма нова доставка. Екипите са в подготвеност, само че няма ваксини ", пишат от болничното заведение във " Facebook ". Снощи стотици жители са чакали пред лечебното заведение за имунизация, откакто в централните излъчвания вести вечерта е обявено, че болничното заведение има наличия и прави имунизации. " Уви. Свършиха 30 минути след централните вести. И го обявихме, че са свършили без закъснение, само че новините бяха минали. Злощастно стичане на събитията ", разяснява в отговор на недоволни жители представител на Окръжна.

Тези лечебни заведения най-малко обновяват относително постоянно информацията за акцията в обществените мрежи. Двете най-големи лечебни заведения отвън София - варненската УМБАЛ " Св. Марина " и пловдивската УМБАЛ " Св. Георги " изобщо не разгласяват такава информация.

Сутринта здравният министър проф. Костадин Ангелов разгласи, че избира да гледа опашки за ваксини вместо опашки за коли за спешна помощ. Това обаче не може да оправдае хаоса, който принуждава стотици жители да обикалят лечебните заведения, да чакат излишно с часове и в неопределеност дали ще стигнат до имунизация. Тези опашки изправят пред риск и хиляди хронично заболели, които не могат да получат ваксина нито при персоналния си доктор, нито в лечебните заведения. Вече никой не отваря дума и за електронния указател, посредством който ужким от началото на месеца трябваше да се вкара ред в записването за имунизация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР