Бъркотията с масовата ваксинация продължава. Въпреки че болнични директори призоваха

Бъркотията с масовата ваксинация продължава. Въпреки че болнични директори призоваха ...

Зелените коридори отново отвориха стихийно


Бъркотията с масовата ваксинация продължава. Въпреки че болнични директори призоваха през уикенда зелените коридори да изчакат пристигането на повече ваксини, днес част от големите болници в София отново ги отвориха, някои от тях само за броени часове. В момента в различните болници действат различни правила - част от тях ваксинират с предимство хората от първа до четвърта фаза на плана за ваксинация, в други достъпът е свободен за всички.

ВМА обяви, че в 10 часа започва да ваксинира всеки желаещ с "АстраЗенека" до изчерпване на наличните количества. Преди 3 часа последва съобщение, че коридорът се затваря поради изчерпване на ваксините. Излиза, че той е съществувал само 2 часа.

"Пирогов" обяви, че днес от 13 часа възстановява зеления коридор за имунизации с "АстраЗенека", като в съобщението във "Фейсбук" тя е посочена като "векторната ваксина", което вероятно ще се окаже непознато понятие за повечето граждани. За разлика от ВМА, където според съобщението се ваксинират всички желаещи, в "Пирогов" специално е посочено, че се извършва имунизация и реимунизация на хора от четирите фази на националния ваксинационен план, включително хората на и над 65 г. и хронично болните. "Когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи", съобщават от "Пирогов". Оттам засега няма съобщение, че количествата са изчерпани.

УМБАЛ "Александровска" също отвори отново кабинета за свободен достъп до ваксиниране с "АстраЗенека", който е пред бариерата на болницата. Работното време е от 8.30 до 17.30 ч., всеки ден до изчерпване на количествата ваксини, посочват от болницата.

Преди час от УМБАЛ "Св. Анна" съобщиха, че засега нямат доставки и не правят ваксинации. "Засега няма нова доставка. Екипите са в готовност, но няма ваксини", пишат от болницата във "Фейсбук". Снощи стотици граждани са чакали пред лечебното заведение за ваксинация, след като в централните емисии новини вечерта е съобщено, че болницата има наличности и прави имунизации. "Уви. Свършиха 30 минути след централните новини. И го обявихме, че са свършили без забавяне, но новините бяха минали. Злощастно стечение на обстоятелствата", коментира в отговор на недоволни граждани представител на Окръжна.

Тези болници поне обновяват сравнително редовно информацията за кампанията в социалните мрежи. Двете най-големи болници извън София - варненската УМБАЛ "Св. Марина" и пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" въобще не публикуват такава информация.

Сутринта здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че предпочита да гледа опашки за ваксини вместо опашки за линейки. Това обаче не може да оправдае хаоса, който принуждава стотици граждани да обикалят болниците, да чакат ненужно с часове и в неизвестност дали ще стигнат до имунизация. Тези опашки изправят пред риск и хиляди хронично болни, които не могат да получат ваксина нито при личния си лекар, нито в болниците. Вече никой не отваря дума и за електронния регистър, чрез който ужким от началото на месеца трябваше да се въведе ред в записването за ваксинация.

Източник: segabg.com