Баня Лука. Според сръбския член на Президиума на Босна и

...
Баня Лука. Според сръбския член на Президиума на Босна и
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Баня Лука. Според сръбския член на Президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик наложените му от Съединени американски щати наказания удостоверяват, че Република Сръбска би трябвало да продължи по пътя, който е поела, оповестява електронното издание на македонския вестник „ Слободен щемпел “ .

„ Мисля, че не реализират нищо друго с изключение на заплашване. Това е удостоверение, че би трябвало да продължим по пътя си, още по-убедени, че би трябвало да защитим Република Сръбска, тъй като тази арогантна мощ, наречена Америка, бърка “, сподели Додик пред Pink TV.

Додик добави, че фактът, че новината за глобите „ първо беше обявена от мюсюлманите (в БиХ), а чак по-късно от Съединени американски щати, демонстрира, че те са дружно с тях в това “. Освен това той бе безапелационен, че глобите „ не реализират нищо “, тъй като „ нито един въпрос не може да бъде решен по този метод “.

„ Налагането на решението е чиста екзекуция на потърпевшата суперсила, която се пробва да осъществя своите ползи посредством способи на тормоз “, сподели Додик.

Той добави, че налагането на наказания не е ненадейно, като означи, че „ американците посочваха мускули по този въпрос отдавна “.

Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на Додик в отговор на неговите „ корупционни действия и продължаващите закани за стабилността и териториалната целокупност на БиХ “.

Санкции са наложени и на телевизия „ Алтернативна “, която е благосъстоятелност на компания, обвързвана със сина на Додик.

***

Прищина. Според външнополитическия коментатор Емир Абраши Косово не е трябвало да афишира съветския чиновник на ЮНМИК за личност нон грата, „ защото това не е в сходство с Виенската спогодба “, цитира думите му електронното издание на прищинския всекидневник Telegrafi .

„ Една страна може да разгласи за личност нон грата посланик на друга страна, само че това не важи за чиновниците на Организация на обединените нации. В този случай Косово не трябваше да подхваща това деяние, тъй като това не е в сходство с Виенската спогодба “, изясни специалистът.

Според Абраши Косово е нарушило интернационалното право и в тази връзка предизвести, че може има последици за страната. „ В най-хубавия сюжет може да има неодобрение за Косово, до момента в който в най-лошия сюжет ЮНМИК може да не почете решението и да удължи мандата на съветския чиновник, и Косово не може да направи нищо, с цел да го изгони, тъй като той ще има имунитет “, добави коментаторът.

***

Прищина. Специалният представител на Съединени американски щати за Западните Балкани, заместник-помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Габриел Ескобар, се чака да посети Косово през януари.

Според източници на изданието Albanian Post американският посланик ще посети Косово през втората седмица на януари, когато се чака новият дипломат на Съединени американски щати Джефри Ховение да дойде в Прищина и да връчи акредитивните си писма на президента на най-младата страна на Балканите Вьоса Османи. Посолството на Съединени американски щати към момента не е разгласило публично известие за визитата на Ескобар в Косово. По-рано той напраив визити в Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония и Албания.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР