Банскалии почетоха 119-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание със събор на

...
Банскалии почетоха 119-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание със събор на
Коментари Харесай

119 години от Илинденската епопея

Банскалии уважиха 119-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание със събор на хижа Бъндерица. Той беше проведен от Община Банско и Търговско дружество „ Вихрен” в чест на героите от национално-освободителното придвижване на българите в Македония и Одринско.

В словото си зам.-кметът Стойчо Баненски акцентира, че макар погрома на въстанието, то роди силата на една страна, вярата на един народ, устрема към едно обединяване. Въстаниците ни завещаха своите завещания и своя образец по какъв начин да отстояваме българското дело, име и чест. Ние би трябвало да знаем, да помним и да предаваме на децата си, че всяка педя българска земя е отвоювана и съхранена с кръвта на почтени българи!

И през днешния ден помним и се прекланяме пред подвига на учителя Радон Тодев и неговата чета в Годлевската планина – 27 мъже, тръгнали на сигурна гибел, с цел да останат безсмъртни в националната памет, напомни една от най-трагичните страници в историята на Банско членът на УС на ТД”Вихрен” Димитър Юлев.

Участниците в събора от Националното хайдушко придвижване сътвориха достоверна атмосфера на тържеството. Преди неговото начало, с християнски обред бе осветено знамето на придвижването.

Младите и надарени певици Александра Полежанова, Михаела Бояджийска и сестрите Ивана и Ивона Малчови сътвориха празнично въодушевление, танцьорите от групировка „ Еуфория” към читалище „ Никола Вапцаров” поведоха хората, а с шегите си Елена Калайджиева и отец Иван Чакъров развеселиха присъстващите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР