Банковият сектор на Канада вероятно ще попадне в отбора на

...
Банковият сектор на Канада вероятно ще попадне в отбора на
Коментари Харесай

Канадските банки - потенциални жертви на победата на Трюдо

Банковият бранш на Канада евентуално ще попадне в тима на губещите от преизбирането на досегашния министър председател Джъстин Трюдо за трети следващ мандат.  

В предизборния август Трюдо даде обещание, че в случай че бъде избран отново, ще увеличи с 3% данъчната ставка на банките и на застрахователите с облаги над 1 милиарда кан. $ (780 млн. щ. долара) - до 18 %. Той разгласи и неразбираемо дефиниран краткотраен " дял за възобновяване на Канада ", който да заплащат кредитните институции, тъй като са се върнали към напредък по-бързо от останалите браншове. От тези ограничения новото правителство може да вкара в хазната общо 10.8 милиарда кан. $ през идните пет години, по сметки на специалистите на Трюдо. 

Въпросните предизборни обещания съставляват много по-агресивен метод към банките в сравнение с подхванатия от  предходния кабинет на премиера. И е неочакван поврат, като се има поради, че финансовите компании не са единствените в страната бързо възстановили се от пандемията.

" Почти наказателните " ограничения са необясними, тъй като банките поеха ангажимент да не редуцират личен състав по време на рецесията, разясняват анализатори.   

Трюдо завоюва третия си мандат през нощта на 20 септември, само че не му доближиха гласове за мажоритарно болшинство и той ще би трябвало да разчита на поддръжка от друга политическа мощ. Това обаче никога не облекчава локалните кредитори, тъй като евентуалните гласове се чакат от клонящата наляво Нова демократическа партия, която също пропагандира за повишение на данъчното облагане на корпоративните облаги. 

Предлаганият от Трюдо спомагателен налог може да отнеме 1.6% от облагата на акция на шестте най-големи канадски кредитори и 0.8% на огромните животозастрахователи.

Пред финансовия бранш се обрисуват и други трудности, в това число евентуални ограничения, ориентирани против избягването на налози. Те могат да повлияят на комерсиалните доходи на банковите поделения за финансови пазари и да разширят пълномощията на Агенцията за финансови консуматори, които да й разрешат да понижи банковите комисионни.

Все отново вредите няма да са чак толкоз огромни, че да трансформират цялостния капиталов климат за бранша. Банковите облаги към този момент са над пандемичните минимуми, оценките на книжата им са достигнали междинните нива в исторически проект и доходността на акционерния капитал наподобява добра. Основният катализатор за приходите ще е покачването на лихвените проценти, което вложителите към този момент чакат като странични наблюдаващи, без да подхващат съответни дейности. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР