Банковият надзор в Европейската централа банка (ЕЦБ) ще извърши цялостна

...
Банковият надзор в Европейската централа банка (ЕЦБ) ще извърши цялостна
Коментари Харесай

БНБ с важна новина: ЕЦБ нахлува в шест БГ банки, за да дири...

Банковият контрол в Европейската централа банка (ЕЦБ) ще извърши цялостна оценка на шест български банки. Това оповестиха от централата на банката и Българската национална банка (БНБ).

Оценката се организира в подтекста на настояването от страна на България за определяне на тясно съдействие с ЕЦБ, написа Блиц.

Резултатите ще бъдат обществено оповестени през юли 2019 година

Цялостната оценка е наложителна част от процеса на определяне на тясно съдействие сред ЕЦБ и националния способен орган на страна членка на Европейски Съюз, чиято парична единица е друга от еврото. 

На оценка ще бъдат подложени следните шест банки:
УниКредит Булбанк АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, Първа капиталова банка АД, Централна кооперативна банка АД и Инвестбанк АД.

Прегледът на качеството на активите и стрес пробата ще се основават на методологиите, които банковият контрол в ЕЦБ ползва в постоянните си цялостни оценки на банките с настояща подредба като значими или с опция да станат значими. 

Процедурата ще стартира през ноември 2018 година, а резултатите – в агрегиран тип и поотделно за всяка банка – се чака да бъдат оповестени през юли 2019 година Крайната дата за задачите на процедурата ще бъде 31 декември 2018 г. 

Според механизма за тясно съдействие, националният способен орган, какъвто е Българска народна банка, ще бъде длъжен да одобри всяка изискана от ЕЦБ мярка във връзка с кредитните институции. 

Успоредно с това банковият контрол в ЕЦБ работи в тясно съдействие с Българската национална банка предвид на евентуалната ѝ бъдеща роля на народен способен орган, с цел да подкрепи безпрепятственото ѝ консолидиране в единния контролен механизъм.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР